Op een uitgestrekt perceel aan de rand van het Zeeuwse dorpje 's-Heer Hendrikskinderen, een kleine deelgemeente van Goes (Nederland), geeft een rijzige ‘woning met schuur’ de landelijke omgeving extra cachet. Hoewel ze met haar karakteristieke zadeldaktypologie duidelijk aansluiting zoekt bij de woningen en boerderijen in de nabije omgeving, springt ze toch uit de band. Dit is vooral te danken aan de fraaie combinatie van beglaasde kopgevels en strakke langsgevels, die integraal bekleed zijn met leisteengrijze New Stonit leien.
De uitzonderingen die de regel bevestigen, zijn vaak de mooiste. De Oude Rijksweg in 's-Heer Hendrikskinderen wordt voornamelijk geflankeerd door lintbebouwing met zijdelings gerichte zadeldaken en verspringende rooilijnen, op één groot perceel na. Het is op die plek dat deze hedendaagse boerderijwoning verrees. Ze bestaat uit twee volumes – een huis en een grote schuur – met een zadeldak dat 45 graden helt.
Zowel het woonhuis als de schuur zijn 6,6 meter breed en 8,5 meter hoog. Deze twee entiteiten zijn onderling gekoppeld door een glazen inkomgedeelte. Het geheel is niet langs de straat, maar tegen de achterste rooilijn geplaatst, zodat het weidse uitzicht van de overburen op het groene landschap intact bleef.
Twee-in-eenwoning
Voor Architecten Alliantie was dit markante nieuwbouwproject een onvervalste thuismatch. Het bureau uit het nabijgelegen Goes ontwierp een twee-in-eenwoning met een duidelijk afgelijnd bouwprogramma en al het benodigde comfort. De voornaamste functies zijn ondergebracht in de 30,5 meter lange schuur.
Op het gelijkvloers bevinden zich, naast de woonkeuken en de fitnessruimte, onder meer een douche en wc, de garage, berging en carport. Het verdiepingsniveau is voorbehouden voor de ouderlijke slaapkamer met badkamer, de vier kinderkamers, de gemeenschappelijke badkamer, een was- en techniekruimte en een polyvalente ruimte.
Het 12,5 meter lange woonhuis biedt dan weer plaats aan een gelijkvloerse tv-, speel- en zitkamer en een kantoor- en leesruimte op de verdieping. Beide gebouwen zijn aan de westzijde uitgerust met een doorlopende dakconstructie die een overkapte veranda creëert.
Intrigerend contrast
De structuur van de woning is opgebouwd uit verzinkte stalen spanten met een vaste ritmiek (één spant om de 3 meter), invulelementen in houtskeletbouw en betonnen vloeren. Om de archetypische vormgeving van het dubbele volume te benadrukken, zijn zowel de daken als de langsgevels bekleed met Cedral vezelcementleien.
“Het gaat om leisteengrijze New Stonit leien in 45x30-formaat, toegepast in halfsteensverband. Dankzij hun reliëfoppervlak, gebroken randen en matte kleur hebben ze de uitstraling van natuurleien”, vertelt Herwig Minnen, architect-partner bij Architecten Alliantie.
“In de aluminium vliesgevels aan de kopzijdes zijn de houten stijlen geaccentueerd en de antracietkleurige liggers geminimaliseerd. De grote dakkapel aan de achterzijde en het kozijnkader aan de voorzijde bestaan dan weer uit zink.”
De leien, een match met de landelijke omgeving
Hoewel de architect aanvankelijk een homogene dak- en gevelbekleding in zink overwoog, viel de keuze uiteindelijk toch op vezelcementleien van Cedral. “Die pasten beter in de landelijke omgeving”, legt Herwig Minnen uit.
“Bovendien ogen de daken en gevels nu een stuk strakker en sluiten de leisteengrijze leien mooi aan bij de warmere houtaccenten, zoals de garagepoorten en de houten stijlen in de vliesgevels. Een knap detail is dat de zonnepanelen en de zonneboiler aan de achterzijde van de woonschuur naadloos in de dakbekleding geïntegreerd zijn. En eveneens opvallend is dat de gevelbekleding ‘doorloopt’ in het glazen inkomgedeelte dat beide gebouwen met elkaar verbindt. Kortom: we zijn blij met onze keuze voor de New Stonit leien van Cedral. Ze komen de algemene esthetiek en de landschappelijke integratie zeker ten goede!”