De voormalige Tegelfabriek Rottiers in Tisselt vertoont vandaag tekenen van vergane glorie. De site is sterk verloederd en de gebouwen staan al vele jaren leeg. Het toenemende verval en de afwezigheid van zorg voor het erfgoed resulteerde in de opstart van een dossier bij Inspectie Onroerend Erfgoed. Door de grote impact op de directe omgeving en op vraag van de gemeente Willebroek, kocht IGEMO de fabriekssite aan om te herbestemmen. Om de site een bestendige toekomst te kunnen geven, is in samenspraak beslist om hier een woonproject te realiseren, naar een ontwerp van Stramien cv en LSM Architecten, en met respect en waardering voor het erfgoed.
De bouwheer en het ontwerpteam zijn er sterk van overtuigd dat door het integreren van een woonproject het behoud van deze waardevolle industriƫle site een grote slaagkans heeft. Het is tevens de ideale manier om de tegelfabriek op een meer interactieve manier open te stellen voor meer dan alleen de typische museumbezoeker. De ontwerpers streven naar een project waar het fijn wonen en vertoeven is: waar mensen met een hart voor erfgoed en schoonheid instaan voor het behoud en waar het erfgoedverhaal zo ruim mogelijk beleefd en uitgedragen kan worden.
Conservering en modernisering gaan hierbij hand in hand. Naast restauratie van de beschermde trapgevels, machinekamer, directeurswoning en melkerij, verschijnen nieuwe volumes die de tegelblok en woonfabriek worden genoemd. In het hart van de site tref je een alles verbindend buitenstraatje, de Tegelstraat, waar zowel de voormalige machines floreren en het tegel-productieproces vertalen alsook waar de bewoners en bezoekers van de woon- en erfgoedsite elkaar treffen.
De grootste waarde van de Tegelfabriek wordt bepaald door de herinnering aan de belangrijke sociale rol voor het gemeenschapsleven van Tisselt. Deze herinnering vormt dan ook de kern van het voorstel van Stramien: een belevingssite voor industrieel erfgoed waar het aangenaam wonen is en die de dorpse dynamiek versterkt.