De winnaars van de Jo Crepain Prijzen 2019 van NAV zijn zonet bekendgemaakt. B-ILD uit Brussel mag zich het meest Beloftevol Startend Architectenbureau noemen. DMOA ging met de prijs voor Innovatief Architectenbureau tot en met 10 medewerkers aan de haal. Bij de kantoren van meer dan 10 medewerkers was POLO Architects aan het feest. De Carrièreprijs was voor STRAMIEN. “Als de laureaten van de Jo Crepain Prijzen indicatief zijn voor onze sector dan mogen we op beide oren slapen”, aldus juryvoorzitter Kati Lamens. “Zelden hebben we zoveel inspirerende voorbeelden van goed gerunde architectenbureaus met verfrissende ideeën ontdekt als in deze editie.”
Jo Crepain Carrièreprijs 2019: Stramien
De Jo Crepain Carrièreprijs voor STRAMIEN uit Antwerpen is tweeledig in die zin dat innovatie al sinds oudsher in het DNA van het bureau vervat zit, bijvoorbeeld op het vlak van bouwteams, nieuwe woonvormen… Dat DNA wordt op een organische manier doorgegeven door het goed voorbereid ingroeien van telkens nieuwe generaties vennoten. De jury kent de Prijs uitdrukkelijk toe aan het hele bureau. Toch kan de jury ook de individuele verdienste van de dit jaar afscheidnemende vennoten Peter Vermeulen en Peter Leroy niet negeren. Zij hebben immers een grote hand gehad, zowel in hoe de opvolging is geregeld als bij grote maatschappelijke debatten zoals RINGLAND.
Jo Crepain Prijs voor Innovatief Architectenbureau ≥ 10 medewerkers 2019: POLO Architects
Kan een bureau met de meeste kilometers op de teller en de meeste medewerkers aan boord ook het innovatiefst zijn? Dit bureau, in 2015 doelbewust van naam veranderd van ‘Poponcini & Lootens’ naar ‘POLO’, bewijst dat het kan. Ondertussen 100 man groot, werkte het bureau de voorbije jaren hard aan een transformatie van de interne organisatie. Het creëerde teams van telkens 10 à 12 medewerkers met centraal in die structuur POLO LABS, dat verantwoordelijk is voor de haalbaarheidsstudies, de wedstrijden, het ontwerpend onderzoek en de link met de academische wereld. Dit gekoppeld aan het engagement van beide en de duidelijke visie op de toekomst van het beroep van de architect als ruimtelijk strateeg, maken van POLO Architects een terechte winnaar in deze categorie. De andere genomineerden waren OYO Architects uit Gent en B-architecten uit Antwerpen.
Jo Crepain Prijs voor Innovatief Architectenbureau < 10 medewerkers 2019: DMOA
Van de drie genomineerden in deze categorie – naast de winnaar ook TRANS uit Gent en RE-ST uit Antwerpen – vond de jury het Leuvense DMOA het meest veelzijdige en uitgebalanceerde bureau. De circulaire shelter Maggie staat momenteel hoog op de agenda bij dit bureau en is waarschijnlijk ook hun meest mediagenieke project, maar onder de motorkap van dit bureau zit véél paardenkracht. Het bureau houdt er dan wel van risico’s te nemen om onbetreden paden te kunnen betreden, maar is nooit roekeloos. Een uitgeschreven bedrijfsstructuur van bij het de start van het bureau, een duidelijke opdeling van de verschillende activiteiten in spin-offs, een volgehouden nacalculatie en een interne structuur die de afgelopen jaren verder op punt is gezet, zorgen er bovendien voor dat zaakvoerders Matthias Mattelaer en Benjamin Denef ook de volgende jaren volop zullen kunnen inzetten op innovatie. De unieke cocktail van engagement, toekomstvisie en ondernemingszin maken van dit bureau de verdiende winnaar in deze categorie.
Jo Crepain Prijs voor Beloftevol Startend Architectenbureau 2019: B-ILD
De genomineerden in deze categorie waren B-ILD uit Brussel, net architectuur uit Gent en m u r m u u r met kantoren in Gent en Ronse. Het meeste indruk op de jury maakte B-ILD. Het bureau van zaakvoerder Kelly Hendriks lijkt van de drie genomineerden de meest comfortabele spreidstand te hebben gevonden tussen architecturale vrijheid van denken enerzijds en een nuchtere bedrijfsvoering met een klantgerichte visie anderzijds. Het bureau durft daarnaast moeilijk te doen en heeft een duidelijke visie over waar het naartoe wil. De eerste tien jaar heeft het gewerkt aan het uitbouwen van een mooi portfolio, een opdracht die goed gelukt is en die hen ook contacten buiten de landsgrenzen heeft opgeleverd. Hoewel de weg ernaartoe nog niet helemaal duidelijk is, wil het bureau de komende tien jaar grotere projecten kunnen aannemen. De jury is er van overtuigd dat dit bureau een erg mooie toekomst staat te wachten.
Over de Jo Crepain Prijzen
Met de Jo Crepain Prijzen bekroont NAV al sinds 2013 architect-ondernemers die professionaliteit en innovatie koppelen aan engagement voor de maatschappij en de eigen sector. Op de erelijst staan Robbrecht en Daem architecten, OMGEVING (OM/AR architecten), Coussée & Goris, Callebaut-Architecten en denc!-studio. De winnaars mochten een LAPETYL mee naar huis nemen, een trofee ontworpen door Belgisch beeldend kunstenaar Nick Ervinck. Voor de editie van 2019 zetten de volgende partners hun schouders onder dit initiatief: main partner Wienerberger, ARCH@WORK, Febelarch, Liantis, Renson, Reynaers, Velux Commercial en Niko en mediapartners Dimension, Elma Multimedia, het Vlaams Architectuurinstituut en architectura.be. Vanuit architectura.be stonden we ook mee in voor de redactie van de exclusieve publicatie die alle laureaten in beeld brengt.
Het initiatief van NAV kadert in een brede strategie van diverse projecten die het ontplooit om architectenondernemingen meer economische slagkracht te geven, zoals Lerende Netwerken en Kick Off Days for Architects en de managementopleidingen bij Vitruvius Academy. Daarnaast wil NAV aandacht vragen voor de voortrekkersrol die architecten opnemen om maatschappelijke uitdagingen te beantwoorden zoals de klimaatopwarming, mobiliteit, het nieuwe Beleidsplan Ruimte Vlaanderen...