Strengere deurvoorschriften in nieuwe rusthuizen

De voorschriften voor brandveiligheid in nieuwe Vlaamse rusthuizen worden strenger. Voortaan moeten de kamers allemaal een automatische deursluiter hebben om rook buiten te houden. De nieuwe voorschriften komen er naar aanleiding van het drama in Melle, waar bij een brand in 2009 9 doden vielen.
De voorschriften voor brandveiligheid in nieuwe Vlaamse rusthuizen worden strenger. Voortaan moeten de kamers allemaal een automatische deursluiter hebben om rook buiten te houden. De nieuwe voorschriften komen er naar aanleiding van het drama in Melle, waar bij een brand in 2009 9 doden vielen.

De brandveiligheid van gebouwen is een federale bevoegdheid maar Vlaanderen kan wel aanvullende veiligheidsnormen opleggen. De recentste federale richtlijnen dateren van 1974 en er is vraag vanuit de sector zelf om de veiligheidsnormen bij te sturen na enkele incidenten vorig jaar.

Precies een jaar geleden vielen bij een brand in een rusthuis in Melle negen doden. Het rusthuis was nochtans volledig in orde met de wetgeving. Inmiddels heeft het rusthuis zelf wel al aanpassingen laten uitvoeren. De deuren sluiten bij brandalarm zodat het vuur of de rook zich niet kan verspreiden, er is noodverlichting aan de plinten en er zijn fluoriscerende strips op de toegangsdeuren.


Automatische deur met terugloopfunctie van Dorma


Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) heeft een ontwerpbesluit over brandveiligheid in rusthuizen en verzorgingsinstellingen opgesteld. De Vlaamse regering heeft dat al goedgekeurd, maar het moet wel nog langs de Europese instanties passeren vooraleer het in voege kan treden. Vandeurzen zal alle bestaande rusthuizen vragen om in de mate van het mogelijke de nieuwe veiligheidsmaatregelen in te voeren en deuren van de kamers aan te passen.

Er komt ook een nieuwe procedure om brandveiligheidsattesten af te leveren. Rusthuizen zullen een aanvraag moeten indienen bij de burgemeester, die dan weer de opdracht zal geven aan de brandweer om het gebouw te inspecteren.

Bij een A-attest is de brandveiligheid "onvoorwaardelijk gewaarborgd". Bij een B-attest zijn aan enkele voorschriften (nog) niet voldaan. De veiligheid is dan "voorwaardelijk gewaarborgd" en de instelling moet enkele aanpassingen doen. Rusthuizen die een C-attest krijgen, zijn niet in orde met de brandveiligheid en er is sprake van ernstige inbreuken. De instelling kan dan zijn erkenning verliezen.

Bron: deredactie.be




Aansluitend op deze wetgeving stelt de firma Dorma een deursluiter voor met vrijloopfunctie. Dankzij de vrijloopfunctie van de DORMA TS 99 FL kunt u brand- en rookwerende binnendeuren openen en sluiten zonder enige merkbare vorm van weerstand. Alleen in geval van brand of stroomuitval zal het ingebouwde elektrohydraulisch vastzetmechanisme de deursluiter zijn werk laten doen, zodat de deuren automatisch worden gesloten. Buiten alarmsituaties blijven de deuren vrij beweegbaar en worden ze niet vanzelf door de deursluiter dicht gedaan.

De TS 99 FL is geschikt voor deurbreedtes tot 1250 mm en is hierdoor ideaal voor gebruik in ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en verpleeghuizen, centra voor mindervaliden, ... m.a.w. plaatsen waar barrièrevrijheid een grote rol speelt.



Deel dit artikel:
Onze partners