Stroopfabriek Borgloon krijgt tweede leven dankzij Team van Meer en Architectenbureau De Wyngaert

De stroopfabriek in Borgloon heeft eind maart opnieuw haar deuren geopend. De restauratie nam twee jaar in beslag en is het werk van Team van Meer en Architectenbureau De Wyngaert. Het toeristisch onthaal van Borgloon kreeg er een plek, er is een centrum voor fruitbeleving ingericht en er vindt opnieuw ambachtelijke stroopproductie plaats. Daarnaast is ook het unieke machinepark in ere hersteld.

De opdracht omvatte het ontsluiten van de leegstaande stroopstokerij waar een beperkte ambachtelijke stroopstookactiviteit aanwezig was. Historisch was dit een sociaal-economisch ambachtelijke activiteit die door de industriële technische evolutie een grootschalige bedrijvigheid werd. Tegelijk was de vraag om van de stroopfabriek een ontmoetingsplaats te maken voor de Lonenaars én een plek voor permanente initiatieven met een regionale en internationale uitstraling.

Team van Meer en Architectenbureau De Wyngaert hebben de bestaande volumes, gevormd door een historische kern en een hoofdgebouw, gerestaureerd en het belangrijke archeologisch machinepark geconsolideerd en geconserveerd. Door de centrale ligging in het fruitlandschap en zijn historische verankering langs de fruitlijn (de spoorlijn) is een nieuwe dynamiek ontwikkeld op basis van kennis en de geschiedenis van de Lonenaars in de vorm van een fruitbelevingscentrum. Het toeristisch onthaal van Borgloon is in de historische kern ingericht. Een rondgang leidt langs de oude machines en aan het Loons Plein, dat voor de restauratie al een make-over kreeg, is een smaakfabriek gelegen. Een nieuwe inkom werd ingericht met een hoofdaccent in de vorm van een gesloten perronconstructie.

Dankzij al die nieuwe functies is de fabriek vandaag een ontmoetingsplaats voor Lonenaars. Het Loons Plein voor de fabriek leent zich perfect voor tijdelijke initiatieven voor de lokale bevolking.


Energetische optimalisatie

Een dergelijk gebouw vergt behoorlijk wat ingrepen om de constructie energetisch te optimaliseren. Zo is de betonstructuur behandeld met opgelijmde metaalplaten en de bestaande kolommen en funderingsvoeten met waterdichte producten. De dakplaat is verstevigd middels een verdrevelingstechniek. In de smaakfabriek is naadloze bevloering toegepast. Verder zijn zonnepanelen geplaatst voor een duurzame energiewinning. Het akoestische plafond bestaat uit micro-marmerkorrel.

 

Bron: Architectenbureau De Wyngaert bvba
Deel dit artikel:
Onze partners