Stub: elegante bijzettafel van Deense architecte voor Fritz Hansen

Een elegante bijzettafel van de Deense architecte Mette Schelde fuseert naadloos hout en glas. Stub betekent in het Deens 'stomp', en is geïnspireerd door landschappen van houten boomstronken. De tafel bestaat uit een heldere glazen cirkel die rond de basis zweeft zonder zichtbare schroeven of bevestigingen.

“Ik wilde dat de assemblage tussen de twee materialen uitkwam op een functioneel en gelijkmatig tafelblad met een lichte uitstraling,” legt Mette Schelde uit. “Het onder de knie krijgen van dit assemblagedetail heeft meerdere experimenten gevergd.”

Er ontstond een interessante ontwerpoplossing die deze optische illusie mogelijk maakte: het glas en de voet zijn in een hoek van 45 graden gesneden om naadloos in elkaar te passen. Het glas heeft een zeer lage ijzersamenstelling en maakt zo het zwevende tafelblad van Stub opvallend helder. Het blendt naadloos met het houten midden van het tafelblad in een optische illusie.

Subtiele details

Stub is een Deens ontwerp met een echte Scandinavische esthetiek, ideaal voor leeshoeken, loungeruimtes of woonkamers. De bijzettafel is verkrijgbaar in gelakt eikenhout, gelakt essenhout en zwart gekleurd essenhout. “Dit is een ongelooflijk mooi ontwerp met subtiele verfijning in de details,” zegt Christian Andresen, Head of Design bij Fritz Hansen. “Het ziet er misschien eenvoudig uit, maar het ontwerp en het nodige vakmanschap zijn erg doordacht – allesbehalve eenvoudig.”

Mette Schelde

Het werk van de Deense architecte Mette Schelde uit zich vooral in alledaagse situaties. Schelde (1985) ontwerpt zowel verlichting en meubilair als eenmalige en industriële designs voor productie. Stub is haar eerste ontwerp geproduceerd door Fritz Hansen en maakte oorspronkelijk deel uit van de Crossovers tentoonstelling in Londen (2019).

Deel dit artikel:
Onze partners