Student ontwikkelt innovatief model dat weg vrijmaakt voor nieuw energiesysteem

De 8e Encon Energieprijs is voor KU-Leuven Alumnus Arthur Schillemans die een model ontwikkelde dat energieopslag op grote schaal economisch aantrekkelijk maakt en daarmee het gebruik van duurzame energie de norm zal maken. Het model helpt zowel eigenaars van energieopslagsystemen als beleidsmakers zich strategisch te positioneren op de energiemarkten. Schillemans ontving de fel gegeerde prijs uit handen van Vlaams minister van Energie Lydia Peeters, die de mogelijke impact van het werk benadrukte: “Een bijzonder eindwerk, dat een bijzondere bijdrage levert aan de toekomst van de energiemarkten,” aldus de minister.

Ook dit jaar kon de jury van de Encon Energieprijs kiezen uit een groot aanbod aan kwaliteitsvolle scripties die bijdragen aan een duurzame energievoorziening. Arthur Schillemans’ innovatieve model dat de energiemarkten klaarstoomt voor de grootschalige opslag van hernieuwbare energie, kon de prijs uiteindelijk wegkapen. De jury prees de diepgang van de analyses in het eindwerk en de relevantie voor huidige en toekomstige energiemarkten: “Dit is een uitzonderlijk innovatief model. Het is economisch relevant en van zeer groot belang voor de duurzaamheidssector”, aldus Robin Bruninx, CEO van Encon en voorzitter van de jury. Voor Schillemans zelf was zijn fascinatie voor de uitdagende energiesector de motor achter het onderzoek: “Ik hoop met mijn thesis een bijdrage te kunnen leveren aan de discussie rond energiemarkten en hun rol in de energietransitie,” aldus de ex-student.

Energieopslagsystemen kunnen een belangrijke rol spelen in de transitie naar duurzame energie. Ze voorzien flexibiliteit op het net. Die is nodig voor grootschalige integratie van energie uit hernieuwbare bronnen. Want het waait niet continu, en ook de zon schijnt niet altijd. Bovendien is ook de intensiteit van de zon of de wind onzeker. Soms is er energie te kort. Maar als het op een zonnige vrije dag hard waait, is er ineens weer energie te veel. Flexibele energieopslagsystemen kunnen bijspringen om op korte termijn het energietekort op te vullen of het overschot op te vangen. We zijn daarmee dus niet langer afhankelijk van de weersomstandigheden en maken optimaal gebruik van onze hernieuwbare bronnen.

 

Een nieuw systeem, een nieuw model

Maar om een nieuw energiesysteem ook te laten werken op de markten, zijn er nieuwe economische modellen nodig: wanneer is het voordelig om energie op te slaan en op welk ogenblik kan je de opgeslagen energie het best gebruiken of verkopen? Schillemans levert een model waarmee op die vraag een antwoord komt: het helpt de eigenaars van energieopslagsystemen én beleidsmakers hun strategie te bepalen, want het geeft inzicht in het strategisch gedrag van de belangrijke spelers op de markt. “Een duurzame energievoorziening vraagt om veel meer dan zonnepanelen en windturbines alleen. Het model dat Arthur heeft ontwikkeld is zo een van de onbekende maar essentiële schakels die ervoor zorgen dat we in de toekomst een goed werkende en duurzame energievoorziening krijgen. Ook op dat vlak lopen we in Vlaanderen voorop. Deze thesis bewijst dat ten volle. Ik ben fier dat niet alleen onze bedrijven, maar ook onze onderwijsinstellingen op dergelijk hoog niveau meespelen. Echt knap”, benadrukt Vlaams minister van Energie Lydia Peeters. “Het model van Arthur maakt een toekomst mogelijk waarin een duurzaam energiesysteem de norm is. Het maakt de weg vrij voor de energietransitie. Het is ook mooi om te zien hoe onze kennis, onder andere door initiatieven als de Encon Energieprijs, elk jaar meer zichtbaar wordt. Want weten wat kan is tenslotte toch de eerste stap naar een duurzame economie.”

Bron: Encon
Deel dit artikel:
Onze partners