Studente UHasselt tweede bij Euregional Prize for Architecture 2021

De Euregional Prize for Architecture bekroont elk jaar het beste afstudeerproject van de vijf architectuurfaculteiten in Hasselt, Luik, Maastricht en Aken. Architectuurstudente Pauline Borremans (UHasselt) kaapte bij deze 31ste editie de tweede prijs met haar eindwerk over hoe 'paludicultuur' de waterbatterij van Vlaanderen kan heropladen. 

Paludicultuur is een innovatief landbouwconcept waarbij gewassen geteeld worden op natte bodems met hoge en sterk variërende grondwaterstanden. Studente Pauline Borremans ziet het als een van de oplossingen om de drinkwaterproblematiek in Vlaanderen op te lossen. Meer concreet wil ze het Limburgse natuurgebied De Wijers inzetten als waterbron voor het steeds droger wordende Vlaanderen. 

Naast een rol als waterbatterij kan dit landschap ook dienen voor de productie van regeneratieve bouwmaterialen. Om het onderzoek naar paludicultuur verder te optimaliseren en ontwikkelen, stelt Borremans voor om een onderzoekscentrum te bouwen in De Wijers, waar de universiteit samen met lokale bedrijven en landbouwers de mogelijkheden van dit landschap verder kan exploreren. Het centrum is opgevat als een prototype voor deze bouwmaterialen en doet tegelijk dienst als bezoekerscentrum. 

De jury waardeert de aandacht voor duurzaamheid en het bewustzijn van de klimaatproblematiek, zowel op het vlak van architecturale bouwpraktijken als op het vlak van (water-)landschapsinrichting. De jury was onder de indruk dat dit papieren project nu al een aanzet is tot debat, waarbij lokale partijen van boeren en ecologen met elkaar in gesprek worden gebracht.


Eerste prijs voor ritrova.riesi

De eerste prijs ging naar Chiara Erhardt en Luca Steinert (RWTH Aachen) met het project ‘ritrova.riesi’. Riesi (Sicilië) is een van de plaatsen in Italië die met veel emigratie en leegstand te kampen hebben. Erhardt en Steiner hebben onderzocht hoe een architectonische strategie hierbij kan helpen. De jury roemde het project vanwege haar gevoeligheid voor lokaliteit. “Door nieuwe culturele functies te vinden voor bestaande, verlaten gebouwen, wil het project het stadscentrum en het openbare leven versterken. Het hergebruiken en heroverwegen van bestaande structuren van de stad is een interessant en noodzakelijk thema, dat zinvol was in de context van Riesi”, aldus de jury.

 

Ontdek meer over het afstudeerproject van Pauline Borremans en de andere genomineerden op de website van de Euregional Prize for Architecture, een organisatie van SCHUNK. 

Deel dit artikel:
Onze partners