Studententeams van KU Leuven en UGent winnen de ontwerpwedstrijd Deadline24

Onder het motto ‘slim ontwerpen voor iedereen’ organiseerden Inter en het Vlaams gelijkekansenbeleid op 7 en 8 februari 2017 de ontwerpwedstrijd Deadline24. 19 studententeams namen het gedurende 24 uren tegen elkaar op in een strijd om het meest Universal Design ontwerp. Ze streden om een felbegeerde prijs: een inspirerende vierdaagse reis naar Kopenhagen, volledig in het teken van Universal Design.

Op dinsdag 7 februari stroomden 19 studententeams uit alle hoeken van het land toe in Designcenter De Winkelhaak in Antwerpen. Eerst kregen ze van de medewerkers van Inter een toelichting over Universal Design, toegankelijkheid en over het wedstrijdconcept. De studenten kregen de opdracht om doorheen de hele wedstrijd rekening te houden met de principes van Universal Design en een ontwerp te maken dat toegankelijk is voor iedereen.

 

Een minuut om de jury te overtuigen

Die avond nog bedachten de teams met de nodige dosis fantasie hun eigen beperking en maakten ze kennis met hun coach. Zeven medewerkers van Inter stonden gedurende de hele wedstrijd enkele teams als coach bij. In het holst van de nacht stond de studenten nog een verrassing te wachten: de volgende ochtend mochten ze hun idee voorstellen aan een ervaringsdeskundige tijdens een ontbijtsessie. Om half negen was het zover: zeven ervaringsdeskundigen kwamen toe in De Winkelhaak en lieten zich inspireren door de ontwerpen. Ze zochten samen met de studenten naar mogelijke aanpassingen om het ontwerp écht Universal Design te maken en spraken vanuit hun eigen ervaring als persoon met een visuele beperking, rolstoelgebruiker…  

’s Middags was er nog een uitgebreid overleg met de teamcoaches en daarna ging het in één rechte lijn naar de voorstelling aan de jury om 16 uur. Ook dat was een uitdaging: zowel de coach als het team zelf kregen slechts één minuut om de jury te overtuigen van de kwaliteit van hun ontwerp. De professionele jury bestond uit Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck, socioloog en mobiliteitsgoeroe Willy Miermans, architect Frederiek Ampe, Algemeen Directeur van Inter Wendy Metten, Service design architect David Morgan, Heidi Vander Poorten van het Vlaams gelijkekansenbeleid en productdesigner en voormalig hoofd van de afdeling Productdesign van de MADfaculty Stan Maes.

 

Knotsgek idee

Na een grondige beraadslaging kondigde juryvoorzitter en Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck rond 19 uur de twee winnaars aan van de vierdaagse inspiratiereis naar Kopenhagen. Dat werden team Nazca (Renaud Baeckelandt, Elie Agniel en Robrecht Verstraete) van UGent en team Eye to Eye (Sigrid Vangeneugden, Vincent Van Praet en Britt Van Rompaey) van de KU Leuven.

“Team Nazca ontwikkelde een woning voor een persoon die steeds een lineair wandelpatroon volgt. Ze bedachten een concept voor iemand met een heel specifieke beperking, maar creëerden op die manier een vernieuwende en boeiende sequentie voor iedereen”, aldus juryvoorzitter Van Broeck. “Team Eye to Eye kwam met een knotsgek idee op de proppen: een persoon die last heeft van een negatieve zwaartekracht en gaat vliegen. Zij bedachten heel interessante bouwkundige opties om toch te kunnen samenleven met anderen.”

 

Ticket voor Rock Werchter

Nadat alle teams hun ideeën voorgesteld hadden, konden de aanwezigen stemmen op hun favoriet voor de publieksprijs. De publiekslieveling was Team Flat Land Syndrome (Siddhart Thyagarajan, Kaushik Keshav Ramanauja en Rasya Kumar) van KU Leuven. De uitwisselingsstudenten uit India wonnen een ticket voor Rock Werchter. Tijdens hun bezoek aan het festival zullen ze van de eventwerking van Inter een uitleg krijgen over hoe zij festivals toegankelijk maken voor personen met een handicap. Zo zullen ze kunnen ervaren hoe het is om het festival mee te maken vanop het rolstoelpodium.

Team Eye to Eye van de KU Leuven: “We deden vooral mee voor de ervaring, maar het geluksgevoel toen we onze namen hoorden was heel erg groot. We beseffen nog niet helemaal dat we binnenkort op reis mogen, maar vinden het super leuk. Door het gebrek aan slaap hadden we regelmatig een creativiteitsdip of stak de vermoeidheid de kop op, maar het gesprek met de ervaringsdeskundige gaf ons een opsteker. Zo zagen we dat onze oplossing voor een onrealistische situatie wel kwaliteiten kon brengen voor een echt bestaande beperking.” Team Nazca van de UGent was moe maar tevreden: “We voelen ons nu vooral moe en voldaan en kijken heel erg uit naar de trip. Daarvoor deden we mee natuurlijk.”

 

Herinnering die zal bijblijven

De winnaars van de publieksprijs, team Flat Land Syndrome van de KU Leuven, was onder de indruk van de organisatie: "Het is een heel fijn gevoel dat iedereen ons werk leuk vond. Wij vonden ook veel van de andere projecten goed, dus we waren erg verrast dat wij gekozen werden. Het was onze eerste wedstrijd sinds we naar België kwamen, dus het was extra spannend. We kregen absolute vrijheid om buiten de lijntjes te kleuren en zo kwamen we met heel onverwachte ideeën op de proppen. Dit was ook een échte Universal Design wedstrijd voor ons. We spreken de taal niet, maar toch werd er alles aan gedaan zodat we de wedstrijd goed zouden kunnen volgen. Een heel speciaal gevoel, en zeker een herinnering die ons bij zal blijven.”

Bron: Deadline24
Deel dit artikel:
Onze partners