KU Leuven en Odisee hogeschool slaan de handen in elkaar voor de realisatie van het nieuwbouwproject Bargiekaai op hun gedeelde campus in de Gentse Rabotwijk. Deze week is op het terrein tussen de Guldenvliesstraat en de Bargiekaai gestart met de gedeeltelijke sloop van de bestaande gebouwen. Na archeologisch onderzoek zal er een duurzaam onderwijscomplex opgetrokken worden, met twee grote aula’s, heel wat leslokalen en collaboratieve ruimtes, kantoren, een nieuwe bibliotheek en extra groenruimte in de binnenstad. Het ontwerp voor de nieuwe campus is van de hand van de bureaus 360 architecten & Atelier Arne Deruyter.
Het gebouw zal plaats bieden aan zo’n 3.000 studenten en vangt zo de stijgende studentenaantallen op. Ook LUCA School of Arts zal in de toekomst gebruikmaken van de faciliteiten. Dankzij het open leercentrum en de state-of-the-artinfrastructuur kunnen zowel studenten uit de technologie- en gezondheidsrichtingen van Odisee, als KU Leuven-studenten industrieel ingenieur en architectuur, en kunststudenten van LUCA School of Arts elkaar ontmoeten en inspireren in gezamenlijke innovatieve projecten. Zo biedt de campus bovendien een mix van alle onderwijstypes: graduaats-, professionele bachelor, academische bachelor- en master-, en doctoraatsopleidingen.
Meer dan 90 kwalitatieve studentenkoten
Naast de onderwijs- en onderzoeksruimtes wordt ook ingezet op nieuwe studentenkoten op de campus. “We bouwen een gloednieuw studentenhuis met meer dan 90 studentenkamers”, aldus Stefaan Saeys, directeur Technische Diensten bij KU Leuven. “Op die manier willen we inspelen op de vraag naar betaalbare en kwalitatieve koten in de stad. Studenten zullen een kwalitatief kot aan een marktconforme prijs kunnen huren. We bouwen een campus waar gestudeerd, gewerkt en geleefd wordt.”
Verbinding met de buurt
“De campus is nu al een oase van groen in de Rabotwijk. We willen onze maatschappelijke rol opnemen en de campus openstellen voor de buurtbewoners. Heel wat buurtbewoners komen nu al naar het park om hier te verpozen of gebruiken de campus als doorsteek naar het water toe. Met de aanleg van de nieuwe groenzone zetten we nog meer in op verbinding en zal de campus doorwaadbaar zijn voor voetgangers, fietsers en ander traag verkeer”, zegt campusbeheerder Tilly Baute. “Dit ligt dan ook mee in lijn met de ambitie van Stad Gent om langs de Brugse Vaart een groenklimaatas uit te bouwen.”
Timing
“De afbraakwerken zullen duren tot ongeveer 8 december, erna volgt archeologisch onderzoek” zegt Inge François, architect bij Odisee hogeschool. De start van het nieuwbouwproject is voorzien voor het voorjaar van 2024 en in de zomer van 2027 zouden het onderwijsgebouw en de studentenhuisvesting opgeleverd worden (timing onder voorbehoud). Na de oplevering wordt nog een laatste constructie gesloopt om daar extra groenruimte aan te leggen.