Studie belicht de voordelen van kalkzandsteen op vlak van milieuprestaties en bouwkost

De vraag naar kalkzandsteen voor residentiële projecten is duidelijk groeiend, niet alleen dankzij de unieke bouwfysische eigenschappen, maar ook omdat het én een kostenvriendelijke én een duurzaam ruwbouwmateriaal is. Dat blijkt uit een studie van NIBE (een toonaangevend adviesbureau voor duurzaam bouwen) in opdracht van de Nederlandse vakorganisatie van kalkzandsteen.

Voor kalkzandsteen hebben we enkel water, kalk en zand nodig, grondstoffen die overvloedig beschikbaar zijn. Vervolgens is er voor de productie 60 tot 70% minder energie nodig in vergelijking met andere bouwmaterialen als prefab beton, gietbeton en keramiek. Bovendien kan kalkzandsteen eindeloos hergebruikt worden zonder aan kwaliteit te verliezen.

Als professional kan je dus perfect argumenteren dat kalkzandsteen een duurzame en milieuvriendelijke oplossing is als ruwbouwmateriaal.

 

Kostenbewust

Het adviesbureau AACON deed onderzoek naar de kosten van bouwen met kalkzandsteen. Ook hier werd een vergelijking uitgevoerd met prefab beton, keramiek en houtskeletbouw. Opnieuw scoort kalkzandsteen het best, zowel voor woningen als appartementen.

Bovendien neemt bouwen met kalkzandsteen niet meer tijd in beslag. In verschillende situaties blijkt zelfs dat de bouwtijd korter is.

Bron: Xella
Deel dit artikel:
Onze partners