Studio Muoto en Tab Architects ontwerpen toegangspoort tot Health Campus in Diepenbeek

Het ontwerp voor de toegangspoort van Campus Diepenbeek is bekend. Na een Open Oproep, die POM Limburg samen met de Vlaamse Bouwmeester organiseerde, kwam architectenbureau Studio Muoto uit Parijs als beste uit het selectieproces, in samenwerking met het Gentse Tab Architects. Het poortgebouw Health Campus wordt een indrukwekkende, cilindervormige toren met een open karakter.

De Diepenbeekse campus is al even in transitie. Het masterplan dat POM Limburg de voorbije jaren samen met verschillende partners ontwikkelde, krijgt steeds concreter vorm. Naast de onderwijscampus, met UHasselt, PXL en UCLL, vormen de Bouwcampus en de Health Campus de belangrijkste bouwstenen. Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput: “De toegangspoort maakt deel uit van de Health Campus, maar is vooral het gezicht van de campus naar de buitenwereld. Het moet dus een letterlijke reflectie zijn van de torenhoge ambities van de site, en daar is het winnende ontwerp absoluut in geslaagd.” Naast het poortgebouw wordt ook het prominente parkeergebouw een baken voor de hele campus. “Om de site een grensoverschrijdende uitstraling te geven, noemen we de campus Limburg DC, waarbij DC staat voor Diepenbeek Campus.”

Palmares

POM Limburg en UHasselt gingen de voorbije maanden samen met de Vlaamse Bouwmeester op zoek naar een architectenbureau. Uit een twintigtal dossiers kwam het ontwerp van de hand van het Parijse Studio Muoto en het Vlaamse Tab Architects als beste uit de selectieprocedure. Beide bureaus kunnen een mooi palmares voorleggen. Zo ontwierp gevestigde waarde Muoto de “Lieu de Vie”, het eerste gebouw op de nieuwe Parijse universiteitscampus in Saclay; een opdracht die sterk gelijkaardig is aan Limburg DC. Het bureau van Fransman Gilles Delalex en Belg Yves Moreau ziet architectuur naar eigen zeggen als een begin, en geen eindpunt. Vooral bekend zijn hun minimalistische structuren, die in de tijd kunnen evolueren en vaak verschillende activiteiten combineren. ‘Muoto’ is dan ook Fins voor ‘vorm’. Verder zijn de architecten sterk betrokken in onderwijs en onderzoek. Het tweede bureau, Tab Architects uit Gent, is een jong, beloftevol collectief dat in eigen land onder meer betrokken is bij de grootschalige renovatie van het Joods Museum in Brussel. Ook het Rotterdams landschapsbureau OTO is betrokken, en staat in voor het omgevingsontwerp.

Campusgevoel

Herkenbaarheid en identiteit waren sleutelcriteria tijdens de selectieprocedure. Tom Vandeput: “We willen het campusgevoel in Diepenbeek versterken. Het winnende ontwerp straalt een duidelijk herkenbare, nieuwe en sterke identiteit uit. Door het uitnodigende karakter van de cilindervormige gebouwen worden bezoekers open ontvangen. Bovendien zijn er tal van ontmoetingsplekken voorzien. Die ontmoetingen stimuleren samenwerking en kruisbestuiving tussen disciplines, en dat is niet toevallig de kern van de campus.” Verder lag de nadruk vooral op duurzaamheid. “De nieuwe gebouwen worden een toonbeeld van duurzaamheid: er wordt zowel energiepositief, veranderingsgericht als waterneutraal gebouwd.”

Innovatiecentrum voor de zorg

De gehele toegangspoort bestaat uit een ensemble van twee grote, ronde torens. Naast het effectieve poortgebouw komt een parkeergebouw met zo’n 500 plaatsen, maar ook fietsenstallingen, kleine winkels en een binnentuin. Het poortgebouw zelf huisvest een open innovatiecentrum voor de zorg, en gedeelde faciliteiten voor campusbewoners, waaronder kantoren, vergaderruimtes en een restaurant. Health Campus-manager Roeland Buckinx: “Dit poortgebouw is een belangrijke stap in onze hoge ambities. Het wordt een vuurtorenlocatie waar bedrijven, kennisinstellingen en zorgactoren samen onze zorg verbeteren, van innovatief idee tot implementatie.”

UHasselt neemt alvast een centrale rol op in het open innovatiecentrum voor de zorg. Rector van UHasselt Bernard Vanheusden: “In het poortgebouw bouwen we ons onderzoek binnen onze nieuwe masteropleidingen in de zorg verder uit. Deze plek biedt de kans om mensen uit heel diverse disciplines samen te brengen en de uitdagingen in de zorgsector zo efficiënt mogelijk aan te pakken. Als civic universiteit, die haar kennis wil inzetten om de maatschappij slimmer, wendbaarder en beter te maken, kijken we vooral uit naar de vele samenwerkingen met de zorgsector die dankzij dit poortgebouw mogelijk worden gemaakt.”

Aannemer

De komende tijd wordt het ontwerp samen met de bureaus verder verfijnd. Tom Vandeput: “Met deze gunning kiezen we voor een ervaren team en een sterk concept. De volgende maanden wordt dat concept verder gepolijst in een ontwerptraject. Begin volgend jaar halen we een aannemer aan boord die in een bouwteam samenwerkt met de architect om het ontwerp verder te optimaliseren. Onze ambitie is om de eerste steen in 2024 te leggen.”

Bron: POM Limburg
Deel dit artikel:
Onze partners