Studio Pallesh en Studio Blad transformeren Pompentoren Eernegem met simpele maar radicale ingreep tot uniek uitkijkpunt

De Pompentoren in Eernegem is sinds vorige maand toegankelijk als uitkijkpunt. Vanop 18 meter hoogte geniet je van een prachtig uitzicht over het recent heraangelegd landschapspark De Stationsput en de omliggende groene omgeving. Het ontwerp van de vernieuwde Pompentoren werd gemaakt door het Nederlandse Studio Pallesh en Studio Blad, en werd geselecteerd na een ontwerpwedstrijd via de oproep WinVorm van de provincie West-Vlaanderen. Bureau Bouwtechniek hielp de toren mee realiseren als partner en uitvoerend architect.

Het nieuwe uitkijkpunt is een onderdeel van Horizon 2025. Met dit project wil Westtoer samen met de Provincie West-Vlaanderen tegen 2025 een twintigtal nieuwe uitkijkpunten realiseren in het West-Vlaamse landschap. Alle uitkijkpunten zijn gelegen langs de provinciale fiets- en wandelproducten. Op die manier worden extra belevingselementen toegevoegd aan deze recreatieve producten. Meer dan 420.000 mensen konden al genieten van het uitzicht op de uitkijkpunten van Horizon 2025.

 

Uniek ontwerp

Om de typerende uitstraling en architectuur van het bouwwerk maximaal te behouden kozen de ontwerpers voor een ogenschijnlijk simpele maar radicale ingreep. Het bovenste gedeelte van de Pompentoren in Eernegem werd als het ware losgekoppeld om het hoger terug op te bouwen, ondersteund door een transparante, metalen constructie. Hierdoor lijkt het alsof het uitkijkplatform in de lucht zweeft en krijgt de voormalige introverte Pompentoren een open en expressief karakter.

Constructie en routing zijn met elkaar verweven. De trapbomen dienen als windverbanden en de bordessen koppelen de kolommen met elkaar voor een constructief en dragend geheel. Dit nieuwe deel is bekleed met een gaasnet om de ingreep diffuus en onopvallend in zijn omgeving te laten lijken. De uitkijktoren bied op 18 meter hoogte zicht op de polders, weilanden en de hoogteaccenten in de nabije omgeving.

 

Landschapspark

De Stationsput werd aangelegd in de late 19de eeuw om de stoomlocomotieven van het station van Oostende van water te voorzien. De pompen van de Pompentoren trokken water uit de Stationsput en stuurden dit via leidingen naar Oostende.

Recent werd de omgeving van de Stationsput door de gemeente Ichtegem grondig aangepakt en getransformeerd tot een prachtig landschapspark met focus op natuurbeleving en stille recreatie: er werd een rustpunt voor fietsers voorzien, natuurlijke spelelementen voor kinderen en er werd bijzondere aandacht besteed aan het opwaarderen van de aanwezige natuur- en landschapselementen.

Bron: Gemeente Ichtegem
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners