Studio Wae verwerkt productieafval Interface tot designtapijttegels

Bij Interface, een internationaal vloerbekledingsbedrijf met sterke focus op duurzaam ondernemen, krijgt productieafval een functioneel en kunstzinnig tweede leven. Partnerbedrijf Studio Wae maakt gebruik van reststromen voor de creatie van circulaire designvloerbekleding en -wandtapijten.

Beide ondernemingen werken aan een toekomst waar milieuvriendelijke productie hand in hand gaat met unieke designs. Met de kleuren into the blue, subtle blush en golden ochre als nieuwe seizoenkleuren brengt Interface rustgevend comfort, zachte warmte en zonnig optimisme in de werkomgeving.

Circulaire designtapijten

Vloerbekledingsbedrijf Interface is een pionier op het vlak van duurzaamheid. De fabriek in Scherpenzeel werkt op 100 % duurzame energie en daarnaast introduceert men voortdurend innovaties op het vlak van duurzame en circulaire productie. Ondanks alle geleverde inspanningen kan men onmogelijk vermijden dat er bij de productie afval ontstaat, bijvoorbeeld door weef- of kleurfouten. “Bij Interface dragen we duurzaamheid hoog in het vaandel en proberen we afvalstromen te voorkomen. Desalniettemin hebben ook wij productie-uitval: tapijttegels met weeffoutjes, fouten in de kleur of in de backing. Materiaal dat we niet op de markt kunnen brengen, maar ook niet willen weggooien. Daarvoor moeten we dus op zoek naar alternatieve oplossingen”, vertelt Chantel van de Kuil, Opportunity Stock Manager bij Interface.

Zo kwam men terecht bij Studio Wae, dat in 2017 werd opgericht door Tynke van den Heuvel nadat ze eerder 14 jaar had gewerkt in een recyclagebedrijf voor metalen en elektronische apparatuur. Tijdens die periode ontwikkelde ze interesse in reststromen en het vermijden van afval. Vandaag staat ze aan de leiding van Studio Wae, dat afval herwerkt tot designtegels.  “Ik droom van een toekomst waar iedereen duurzaam omgaat met natuurlijke grondstoffen”, vertelt Tynke van den Heuvel. “Wanneer mensen zien wat wij doen met afval, gaan ze hopelijk met een andere blik naar oude tapijten en slooppanden kijken. Ik zie Studio Wae als een disrupter op de markt: we willen zoveel mogelijk mensen motiveren voor het circulaire verhaal en tegelijk tonen hoe mooi het resultaat kan zijn.”

Afval verwerkt tot kunst

Studio Wae herwerkt de reststroom tot nieuwe producten, waardoor de afvalproductie tot nul gereduceerd wordt. “Doordat onze reststroom een tweede leven krijgt, verloopt de productie bij Interface nu volledig circulair”, vertelt Chantel van de Kuil. Bij Studio Wae leeft eenzelfde duurzame visie. “Bij Studio Wae doen we aan re-use in plaats van recycle. Alles wordt ook lokaal – in Utrecht – geproduceerd. Een manier van werken die perfect past bij Interface. Wij gebruiken hun reststroom en creëren designproducten zoals tapijttegels en wandtapijten”, vult Tynke aan.

Modulaire vloerbekleding bij Torfs

Studio Wae is voornamelijk actief in Nederland maar werkte eerder reeds samen met de Belgische schoenenketen Torfs, waarvoor men drie winkels van modulaire vloerbekleding mocht voorzien. “In samenspraak met hun architecten zijn we tot een uniek resultaat gekomen, 100 % gemaakt uit reststromen”, vertelt Tynke. “Wanneer de levensduur van het materiaal tot een einde komt, bekijken we bij Studio Wae wat we kunnen hergebruiken. Het deel dat niet voor hergebruik in aanmerking komt, zal worden gerecycleerd door Interface zodat er geen grondstoffen verloren gaan.” Voor de toekomst hoopt Tynke op nog meer projecten in België en Nederland, al is haar ultieme toekomstdroom ietwat atypisch voor een onderneemster: “Mijn ultieme droom is dat de producten van Studio Wae uiteindelijk geen bestaansrecht meer hebben, omdat er geen afvalstoffen meer zijn en iedereen zich ten volle bewust is van de waarde van reststromen.”

Ecologisch en esthetisch

Naast duurzaamheid vormt ook schoonheid een belangrijke pijler voor Studio Wae. “Duurzaamheid moet ook esthetisch zijn, het moet de gebruiker prikkelen en inspireren. We willen afval als het ware opwaarderen tot kunst. De vorm van de tegels is geïnspireerd op de kunst van M.C. Escher. De samenwerking met Interface leidde dan weer tot het ontstaan van de iconische Boomerang-tegel”, vertelt Tynke. Voor de uitwerking in het interieur kan men de handgemaakte tegels naar eigen wens combineren tot verschillende vormen. Het resultaat is een uniek geometrisch spel van symmetrische en asymmetrische patronen. Oneffenheden in de stof vormen daarbij een pluspunt. Tynke: “De weeffoutjes in combinatie met de eigen invulling van de geometrische vormen geven elke modulaire vloer een uniek karakter.\"

Energiek okergoud

Qua kleurenpalet voor het werkinterieur presenteert Interface dit seizoen into the blue, subtle blush en okergoud. Indigokleuren met een satijnblauwe ondertoon doen denken aan de diepten van de oceaan en brengen rust in de werkplek, terwijl gipsachtige zalmkleuren een vitaliserend effect hebben en een warme, sociale sfeer scheppen. Ten slotte introduceert Interface ook boterachtige tinten zoals okergoud, die het interieur een energieboost geven en werkstress helpen verminderen. “Tijdens onze zoektocht naar inspiratie op de meubelbeurs in Milaan sprak vooral het onbevreesde gebruik van de levendige tint geel tot onze verbeelding. Okergoud brengt zon in het interieur en voegt op een speelse, energieke manier vrolijkheid toe aan de werkomgeving”, besluit Chantel van de Kuil.

Prijs voor een Studio Wae project: Vanaf €40/m², afhankelijk van de grootte en de gekozen vorm (City, Boomerang, Cube). Keuze uit meer dan 80 kleuren.

Deel dit artikel:
Onze partners