studiov2: aanvullende ondersteuning voor softwarepakketten van KUBUS

studiov2 heeft van het delen van expertise rond BIM zijn corebusiness gemaakt. Ook de BIM-pakketten van KUBUS, exclusief verdeler van Archicad in België, hebben geen geheimen voor zaakvoerders Ruben Van de Walle en Pieter Vandewalle. Ze getuigden erover in een webinar in de reeks BIM’mers aan het woord, waarin KUBUS BIM-experts een podium biedt om te spreken over hun ervaringen met de BIM-softwarepakketten die KUBUS aanbiedt.

Ruben Van de Walle en Pieter Vandewalle zijn BIM’mers in hart en nieren. De twee, die elkaar vonden in de onderwijsomgeving, stellen hun expertise ter beschikking van al wie dat wil. Dat doen ze niet alleen aan de hogeschool Howest in Brugge, waar ze les geven in de opleiding Toegepaste Architectuur, die een sterke focus heeft op BIM en Archicad in het bijzonder, en in voortgezette opleidingen in BIM expert modeling en BIM-management aan Howest, maar ook op maat van bedrijven via hun eigen bedrijf studiov2. “Met studiov2 bieden wij niet dezelfde Archicad-cursus als die die KUBUS inricht, maar proberen we aanvullend of meer thematisch te werk te gaan”, vertellen de heren.

“Met heel specifieke vragen kunnen bedrijven dus ook bij ons terecht. Die vragen monden meestal uit in extra opleidingen, in workflowoptimalisaties, maar ook in specifieke templates, waarvoor wij meestal vertrekken vanuit de KeyMember Editie van KUBUS, die heel goed in elkaar zit.”

“Bij ARCH & TECO, een multidisciplinair kantoor uit Gent, hebben we bijvoorbeeld via een BIM-scan – daarvan vertrekken we meestal, zo’n BIM-scan houdt in dat we een dag of twee met zo veel mogelijk medewerkers van het bedrijf praten over de gebruikte BIM-software, maar ook over de grieven die ze hebben op het vlak van BIM – bijvoorbeeld gezien dat de verschillende disciplines verschillende noden hadden en dus ook verschillende tools gebruikten. Het was voor ARCH & TECO een voorwaarde dat al die tools na de implementatie van BIM nog steeds compatibel zouden zijn met elkaar en een optimale informatiestroom nog steeds mogelijk was. Uiteindelijk heeft die BIM-scan geresulteerd in een lopende begeleiding waarin we nog regelmatig aanwezig zijn om een BIM-pilootproject te ondersteunen of een specifieke BIM-opleiding te geven, maar ook in twee templates voor de twee voornaamste softwarepakketten waarmee ARCH & TECO werkt, Archicad en de BIM-software van Autodesk. Het was heel belangrijk dat die twee met elkaar konden communiceren en dus hebben we ook bijzondere aandacht gehad voor de IFC-uitwisselingen.”

 

‘Schraptemplates’

Ook KUBUS-klant GDesign Architecten deed al een beroep op de diensten van studiov2. “Voor dat bureau maakten we ook een template op maat. Zij waren al heel tevreden over hun KUBUS-template in Archicad, maar wensten die toch nog verder te finetunen en uit te breiden omwille van de brede portefeuille die het bureau heeft – van residentieel tot grote projecten voor de (voedings)industrie. We bedachten voor GDesign Architecten wat wij noemen de schraptemplate, die je kan vergelijken met een soort moederbestek: alles zit erin, maar we hebben een manier bedacht – aan de hand van codes en werkmethodieken – waarop je heel gemakkelijk voor je aan je project begint kan schrappen wat je niet nodig hebt in het specifieke project. Op die manier is de template ook licht genoeg wanneer hij effectief wordt ingezet.”

“Van evr-architecten kregen we dan weer – in een lopende modelleer-ondersteuning en OpenBIM-begeleiding - de vraag een zonnewering te voorzien als BIM-element bij de gordijngevels van het project. Omdat dit standaard niet beschikbaar is in de bibliotheek van Archicad, hebben we een volledig parametrisch object gemaakt via GDL.”

Ook voor BOGDAN & VAN BROECK kon studiov2 al het een en ander betekenen. “Zij waren niet langer tevreden over hun BIM-software en waren al overgestapt op een beter BIM-softwarepakket, Archicad, maar ze misten toch een aantal heel specifieke arceringspatronen die zij al altijd gebruikten in hun huisstijl. Ook dat hebben we weten op te lossen via GDL.”

 

BIMcollab voor BIM-coördinatie

studiov2 heeft naast Archicad ook veel ervaring met BIMcollab, omdat het wel eens te maken krijgt met bureaus die meer dan één specifieke BIM-software gebruiken. Het gebruikt het issuemanagementplatform wanneer het wordt gevraagd de BIM-coördinatie van een project op zich te nemen of te begeleiden. “Omdat BIMcollab gewoon een zeer goeie tool is. Laagdrempelig, maar mensen met een hoge ‘BIM-volwassenheid’ kunnen er evengoed heel veel uithalen. Recent kwamen er, onder meer met BIMcollab ZOOM, heel goeie features bij. Voor ‘In the Yard’, een project van o.a.Salens Architecten voor Durabrik, gebruikten wij BIMcollab bijvoorbeeld om de fase definitief ontwerp tot aanbesteding te coördineren.”

In het webinar in de reeks BIM’mers aan het woord, waarin KUBUS BIM-experts aan het woord laat over Archicad, gingen Van de Walle en Vandewalle dieper in op de genoemde voorbeelden, maar ook op wat studiov2 heeft betekend voor andere KUBUS-klanten, zoals onder meer ROTS architectuur, A2D architecten, Mortelmans & Van Tricht architecten, MEET HET landmeters en anderen, maar ook  voor bedrijven als TIDES, Landmetersbureau Opsomer en Jonckheere Projects. Het webinar valt hier te herbekijken.

Wie benieuwd is naar wat de meerwaarde van Archicad voor zijn kantoor kan een persoonlijke demo inplannen via deze link en het zo ontdekken.

Deel dit artikel:
Onze partners