Vlak bij het centrum van Ruiselede, in een bestaande verkaveling tussen de Toekomstlaan, de Molenstraat en de Groenestraat, verrezen twee nieuwbouwvolumes die elk plaats bieden aan vijf sociale huurwoningen met twee slaapkamers en een private buitenruimte. Met hun fraaie gevelafwerking – een stijlvolle combinatie van atlasbruine Cedral Click Wood sidings en genuanceerde gevelsteen – bewijzen ze dat sociale huisvesting en architecturaal vernuft meer dan ooit hand in hand gaan.
SOCIALE WONINGEN
De nieuwe sociale woningen in Ruiselede werden gerealiseerd in opdracht van sociale huisvestingsmaatschappij Vivendo. Op de site stonden in het verleden twee kleinere appartementsblokken met elk vier woningen. Deze waren verouderd en voldeden niet meer aan de hedendaagse normen en comforteisen. Aangezien een renovatie niet opportuun was, opteerde Vivendo ervoor om ze te slopen en te vervangen door twee nieuwbouwvolumes. Dit bood meteen de gelegenheid om twee extra woningen te voorzien (eentje per cluster).
“Dat bracht het totaal op tien sociale woningen, waarvan zes grondgebonden units met een private tuin en vier appartementen met dakterras op de eerste verdieping”, vertelt architect Bart Verstaen, die zich met zijn architectenbureau toespitst op sociale en private woningbouw. “De nieuwbouwvolumes vormen samen met de omgevingsaanleg – beplanting, een gemeenschappelijk plein, een collectieve fietsenberging, fraaie bestrating met scheiding van autoverkeer en zwakke weggebruikers … – een mooi geheel. Het was met andere woorden een totaalproject, waarbij de omliggende infrastructuur optimaal is afgestemd op de architectuur.”
ARCHITECTURALE VERTALING VAN BOUWPROGRAMMA
Aangezien het gelijkvloers een grotere footprint heeft dan het verdiepingsniveau, ontstond er automatisch een dynamische volumewerking en een gevarieerd gevelbeeld. Toch is er sprake van visuele coherentie, met dank aan de doordachte materiaalkeuze. “Beide volumes zijn op een identieke manier afgewerkt, waarbij we opteerden voor een aantrekkelijke wisselwerking tussen genuanceerde gevelsteen en verticaal geplaatste Cedral Click Wood gevelstroken.
Het gevelconcept is in zekere zin de architecturale vertaling van het bouwprogramma, waarbij vier van de vijf woningen per cluster gegroepeerd zijn rond een centrale inkompartij met een gelijkvloers inkomportaal en een buitentrap die naar de woningen op de verdieping leidt. De vijfde woning is aangepast voor een rolstoelgebruiker en heeft een afzonderlijke ingang. Doordat ze aansluiten op individuele buitenruimtes beschikken de woningen ook over een bijbehorende tuin- of terrasberging. Deze laatste is telkens bekleed met Cedral sidings, die strakke accentvlakken vormen.”
CEDRAL
Het was niet de eerste keer dat de architect een beroep deed op de gevelmaterialen van Cedral. “Een twintigtal jaar geleden heb ik ze voor het eerst toegepast in een ander sociaal huisvestingsproject en nadien ben ik ze geregeld blijven gebruiken.”, legt Bart Verstaen uit.
“Toen bleek dat Vivendo een duurzame en onderhoudsvriendelijke gevelbekleding wilde, lag de keuze voor Cedral sidings voor de hand. Ze zijn bovendien ook makkelijk verwerkbaar en beschikbaar in veel verschillende kleuren. Zo konden we ervoor zorgen dat de atlasbruine sidings goed aansluiten bij de beigeachtige nuancering in de gevelsteenafwerking. Ook de bevestigingen vallen niet op, want de schroefkoppen en hulpprofielen hebben dezelfde tint als de sidings.”
SPECIFIEKE AANDACHT VOOR DETAILS
De detailgraad in dit project lag behoorlijk hoog. De aluminiumdeuren van de tuin- en terrasbergingen zijn bijvoorbeeld naadloos geïntegreerd in de gevel, inclusief een speciaal druipprofiel om waterinsijpeling te vermijden. “Hier moest dus wel de nodige zorg aan besteed worden, maar de aannemer van dienst (Bouwonderneming Damman) heeft dat uitstekend gedaan.”, geeft Bart Verstaen aan.
“De verticale plaatsing van de gevelstroken is niet alleen gekozen met het oog op een betere afwatering, maar genereert ook een rustige ritmering, die in combinatie met de houtnerfstructuur en de genuanceerde gevelsteen een levendige aanblik creëert. Het resultaat mag er wezen! De sociale woningen maken deel uit van een mooie, aangename leefomgeving die ook op wijkniveau een enorme meerwaarde biedt.”