De site van de voormalige Suikerfabriek in Veurne wordt omgevormd tot een nieuw groen stadsdeel. Team DELVA Landscape Architects / Urbanism werkte het masterplan Suikerpark uit samen met een team van architecten en ingenieurs onder leiding van ION. De industriële site krijgt een multifunctioneel karakter met een mix van wonen en werken, kleinhandel, groene pleinen en een natuurpark.
Met het Suikerpark krijgt de West-Vlaamse stad Veurne een aanzienlijke uitbreiding. De te ontwikkelen hectares zullen een geheel nieuw, groen stadsdeel vormen tussen de historische stad en de dijken rond een veelheid van waterbekkens.
Projectontwikkelaar ION vormde voor het ontwerp van dit masterplan een team met DELVA Landscape Architects, ARA, B-architecten, Denc!-Studio, A1 planning, CroonenBuro 5, Antea Group, 3E, Common Ground en Envisan. Met hun ambitieuze ontwerp wonnen ze de architectuurwedstijd georganiseerd door opdrachtgever WVI.
Mix van wonen en werken
“Het Suikerpark moet een plek worden waar wonen en werken samenkomen te midden van een groene oase”, klinkt het bij de architecten van het masterplan. “Wonen of ondernemen in het Suikerpark betekent ‘duurzaam leven’ op zijn best. Het Suikerpark biedt mogelijkheden voor gezinnen en bedrijven, jong en oud. De toekomst van de stad ligt in innovatieve woonconcepten en het aanbieden van productieve ruimten.”
Het kloppend hart van de nieuwe site wordt het Suikerplein: een inspirerende ontmoetingsplaats met onder meer een incubator voor start-ups, horeca, werkateliers gekoppeld aan kleinhandel, complementair aan de binnenstad. Zo wil Suikerpark een magneet worden voor startende ondernemers en bedrijven.
Verbinding staat centraal
Met het Suikerpark wil Team DELVA Landscape Architects / Urbanism onder leiding van ION de verbinding maken tussen woningen en het landschap, gezinnen en generaties en tussen sociale groepen en bedrijven. Maar ook tussen de stad, de site en de haven van Veurne: de nieuwe fietsbrug over de Lovaart en een groen fiets- en wandelas maken het centrum vlot bereikbaar vanaf de oude fabrieksterreinen. Die verbindingen komen er met maximaal respect voor het industrieel erfgoed, het unieke dijkenpatroon en de lokale natuurwaarden.
Natuurpark wordt schakel tussen stad en polder
Het Suikerpark, gevormd door dijken, kent veel vrije ruimte en uitgekiende plekken om mensen te ontmoeten. “Met het ontwerp krijgt Veurne er een landschapspark en stadsplein bij. Het wordt een ruimte voor de nieuwe bewoners maar ook voor de omwonenden om een wandeling te maken, waar kinderen kunnen ravotten bij het waterelement, waar je kunt genieten van de verschillende seizoenen, sporten, afspreken bij het paviljoen in het park of gewoon een boekje kunt lezen”, aldus de architecten.
Vier landschappelijke sferen
De vier landschappelijke sferen van het ontwerp moeten zorgen voor complexiteit en gelaagdheid van de openbare ruimte en het parklandschap. “De contrasten tussen de sferen geven spanning en verrassing aan het gebied die zorgt voor een unieke sfeer.”
Dijken
Het systeem van dijken opent zich als het ware naar de woongemeenschap en vormt zo een onverwacht spel van spannende lijnen bij de overgang van stad naar landschap.
Park
De ruimtelijke identiteit van het park vindt zijn basis bij het natuurpark van de decantatiebekkens. Dijken vormen in het Suikerpark de grens tussen natuur en cultuur. Het park wordt gevormd met natuurlijke materialen, staat in voor waterberging en ecologische meerwaarde en faciliteert sport, spel en ontmoeting.
Ook de Suikerplas maakt deel uit van het park. De immense ‘natuurlijke zwemvijver’ heeft een prachtig zicht op het icoon van het natuurpark: het waterrad.
Binnenwereld
Door het doordacht positioneren van de dijken ontstaat de mogelijkheid om parkeren van auto’s te voorzien onder het maaiveld. “Daardoor kan een weelderige binnenwereld gecreëerd worden: een plek met diepe privétuinen die naadloos overlopen in een collectieve groene ruimte. De ruimte vormt de plek om buren te ontmoeten en samen in de collectieve moestuin te werken.”
Suikerplein
Het Suikerplein, gemarkeerd door de Suikertoren maar ook door het oude entreegebouwtje van de Suikerfabriek vormt voor de architecten een interessante ontmoeting tussen oud en nieuw: “Ze vormen samen de inspirerende randen van een omsloten mineraal plein dat aan een zijde naadloos overloopt richting het Suikerpark. Een multifunctioneel plein dat vele soorten activiteiten vanzelf in zich kan opnemen en daarmee ook een aanwinst is op de reeks van pleinen in Veurne.”
De site zal in de zomer van 2017 worden geactiveerd met tijdelijke invullingen zoals een kinderboerderij. De eerste spadesteek is gepland voor het najaar van 2018.