SumProject creëert met Sterea uniek samenspel tussen wonen, groen en recreatie

Het ruimtelijke en architecturale equivalent van een hole-in-one, zo zouden we Sterea met de nodige verbeelding kunnen bestempelen. Geen scheefgetrokken vergelijking, want de opzet van dit buitengewone project op de site van de voormalige hippodroom van Sterrebeek is volstrekt uniek: een exclusieve woonomgeving creëren rond een Championship-golfbaan met achttien holes. Of om het met de woorden van architect Paul Lievevrouw (SumProject) te zeggen: “Sterea is een stedelijk verhaal dat zeer landschappelijk is uitgewerkt.” Aan dat laatste droeg Bureau Bas Smets in grote mate bij.

Grandeur, aanzien, prestige. De monumentale hippodroom van Sterrebeek was meer dan zestig jaar lang een begrip in de regio. De legendarische renbaan werd opgetrokken in 1937, maar floreerde vooral tussen 1952 en het einde van de jaren 80. Ze stond bekend als de beste galoppiste van het land, maar had hoe langer hoe meer te lijden onder de tanende interesse voor de paardensport. De rest van het verhaal laat zich raden: de gebouwen raakten in verval, de eigenaar ging failliet en de 75 hectare grote site werd te koop gezet. Gelukkig pikten Petra Noé en de Oostendse ondernemer Frank Monstrey de draad in 2004 opnieuw op. Het ambitieuze koppel wist de vergane glorie van de voormalige hippodroom in ere te herstellen, zij het niet via een renovatie of een klassieke reconversie. Noé en Monstrey maakten schoon schip en toverden met Sterea een meer dan waardig alternatief uit hun hoed: een exclusief golfresort met achttien holes, ingebed in een waterrijke parkomgeving en omgeven door circa tweehonderd wooneenheden (penthouses, parkresidenties, assistentiewoningen en eengezinswoningen), een kantoor, zeven urban villa’s en een luxehotel met een negentigtal kamers, vergaderruimte en restaurantfaciliteiten.


Dynamiek en interactie

Paul Lievevrouw en zijn collega’s bij SumProject hadden de eer en het genoegen om het masterplan uit te tekenen en de nieuwe gebouwen op de site te ontwerpen. “We hebben ervoor geopteerd om een zekere ‘poolvorming’ te creëren en een aantrekkelijke functiemix te voorzien, die niet alleen een continue dynamiek genereert via het vernuftige samenspel tussen recreatie en wonen, maar die tegelijk in stedenbouwkundige interactie treedt met het sterk gedensifieerde gebied tussen Tervuren en Zaventem”, legt Lievevrouw uit. “Sterea staat voor een combinatie van onafhankelijke, maar complementaire functies, in relatie met het groene landschap en met wonen in een recreatieve setting als rode draad. De site profileert zich als een rustgevende oase in de Brusselse randstad, met 3 hectare aan waterpartijen en 250 verschillende boomsoorten. Het stedelijke verhaal is met andere woorden zeer landschappelijk uitgewerkt.”
 

“Sterea staat voor een combinatie van onafhankelijke, maar complementaire functies, in relatie met het groene landschap en met wonen in een recreatieve setting als rode draad”


Bebouwing in groene kamers

De architectuur en de lay-out van de Sterea-gebouwen zijn volledig geënt op het groene kader waarin ze zich bevinden. Zowel de collectieve wooneenheden als de urban villa’s zijn optimaal geïntegreerd in het natuurrijke binnengebied. “Dit is onder meer te danken aan onze intensieve samenwerking met landschapsarchitect Bas Smets, waarbij we onderzocht hebben hoe we alle gebouwen konden onderbrengen in groene ‘kamers’. Dit om een harmonische overgang naar het overweldigende golflandschap te creëren, waarvoor we dan weer konden rekenen op de expertise van de gerenommeerde golfbaanarchitect Bruno Steensels. Hij spitste zich minutieus toe op de vormgeving en dimensionering van het terrein, waardoor er unieke perspectieven en hoogteverschillen ontstonden die hun stempel drukken op de ruimtelijke beleving. De 6,5 kilometer lange golfcourse is al twee jaar open en kan zowel nationale als internationale liefhebbers bekoren. Het hotel zal dan weer een belangrijk oriëntatiepunt worden voor de buitenwereld en zal in dat opzicht een waardevolle bijdrage leveren aan de ontsluiting van de site. Het is eigen aan ons bureau om naar een stedenbouwkundig-morfologische samenhang te streven, met de bebouwing als stedelijk artefact. Dat is ook in dit geval uitstekend gelukt.”


Sereen én stijlvol

Sterea is een project van lange adem. De werken zijn gestart in 2015 en zouden tegen 2025 volledig klaar moeten zijn. Momenteel is ongeveer de helft van het project uitgevoerd. Zo zijn er al heel wat woningen gerealiseerd, waaronder de drie urban villa’s die Execon voor zijn rekening nam. “Samen bieden ze plaats aan 27 appartementen”, zegt projectleider Bart Das. “Twee van de drie blokken zijn met elkaar verbonden via een gezamenlijke ondergrondse parkeergarage. De gevels zijn bekleed met grijs-beige genuanceerde baksteen, die in combinatie met de uitpandige betonnen terrassen, het donkere schrijnwerk van de grote raampartijen en het omliggende groen een serene, maar tegelijk ook stijlvolle uitstraling creëren. Grote technische uitdagingen had de realisatie van deze appartementsblokken niet in petto, al lag de afwerkingsgraad wel zeer hoog. Dat vormde gezien onze ervaring ter zake echter geen probleem. We zijn fier dat we een van de eerste belangrijke mijlpalen in dit grootschalige prestigeproject tot een goed einde hebben kunnen brengen. De urban villa’s stralen finesse uit, net als de andere gebouwen op de site.”

Deel dit artikel:
Onze partners