SVK-gevelelementen voor woonproject Gentse Coupure

Het ontwerp voor een luxueus woonproject aan de Gentse Coupure van architect Jan De Brabandere omvat een frisse witte façade van gepolijst en gewassen architectonisch beton geleverd door SVK Gigant en gecombineerd met crepi. De toepassing van sierbeton is echter geen sinecure: door het grote gewicht van het beton neemt de verankering ervan een grote hap uit het totaalbudget, al kan een goed uitgewerkt systeem toch tijds- en kostenbesparend zijn.
Projectontwikkelaar Elbeko heeft het initiatief genomen voor de ontwikkeling en de bouw van een luxueus woonproject aan de Gentse Coupure. Het ontwerp van architect Jan De Brabandere omvat een frisse witte façade van gepolijst en gewassen architectonisch beton geleverd door SVK Gigant en gecombineerd met crepi. De toepassing van sierbeton is echter geen sinecure. Het groot gewicht zou een nadeel zijn bij de montage. “De verankering neemt inderdaad een grote hap uit het totaalbudget en moet wijselijk worden uitgewerkt, maar een goed systeem is tijdsbesparend op de werf en kan zo de kosten terugdringen”, aldus Dirk De Kock van SVK.




SVK Sierbeton

SVK Sierbeton is in allerhande variëteiten te verkrijgen. Vooreerst kunnen altijd nieuwe kleuren gecreëerd  worden door in de samenstelling te spelen met de kleur van cement, zand en het grove toeslagmateriaal. Inkleuren gebeurt met UV-bestendige pigmenten. Daarnaast is er keuze in verschillende oppervlaktetexturen: geëtst, gepolijst, uitgewassen of glad. Ook elementen met metselwerkstrippen of natuursteen ingewerkt behoren tot de mogelijkheden. Flexibele structuurmatten in de bekisting kunnen bovendien aan sierbeton het gewenste  oppervlaktereliëf geven. De vormgeving ten slotte heeft onbeperkte mogelijkheden: vers gestort sierbeton neemt immers de vorm aan van eerder welke vorm waarin het terechtkomt.


Sierbeton toegepast in nieuwbouwproject

Corliss, het nieuwbouwproject van de groep Elbeko aan de Coupure Links, omvat negen appartementen met grote naar het zuiden gerichte terrassen op de verdiepingen en vier beroepsruimten op de begane grond. De locatie van het project blikt terug op een industrieel historisch verleden. De appartementen met hoge plafonds hebben achteraan een grote leefruimte met hoge plafonds en een open keuken. Ze baden in licht en genieten van een panoramisch zicht op een groen binnengebied. De vier beroepsruimten op de begane grond zijn aan de straatkant vrij gesloten, maar zijn achteraan volledig open met een afzonderlijke doorgang naar de binnentuin. Er zijn voor de bewoners drie afzonderlijke ingangen voorzien. Voorts is er een ondergrondse parkeergarage voor 25 auto's. Het ontwerp is van de hand van architect Jan De Brabandere. 



Arch. Jan De Brabandere: “Qua vormgeving refereert de bijna vijftig meter lange gevel aan de witte bepleisterde kanaalwoningen die de Coupure oorspronkelijk afzoomden”


Leesbare gevel

Interessant is dat er vanaf de straatkant een doorgang is naar het rustige open en groene binnengebied waar zich een expositieruimte bevindt voor actuele kunst. Qua vormgeving refereert de bijna vijftig meter lange gevel aan de witte bepleisterde kanaalwoningen die de Coupure Links oorspronkelijk afzoomden. De architectuur van Group O- architecten De Brabandere speelt hier vormelijk sterk op in aan de hand van actuele materialen en bouwtechnieken. In de gevelstructuur vinden we een combinatie van wit gepolijste en uitgewassen betonelementen en witte crepi. 

Jan De Brabandere: "Het wit glad gepolijste beton met de witte crepi vormen een mooi visueel geheel. Daartegen creëerden we een vormelijk contrast met de uitgewassen panelen met relatief grote marmergranulaten. Dit hebben we bedacht in functie van de leesbaarheid, schaal en grootte van de voorgevel."




Hogere prijs, maar grotere efficiëntie

Volgens Dirk De Kock van SVK spelen drie kostbepalende factoren bij de toepassing van sierbeton, zoals in dit project van Elbeko: “Er zijn de elementen, er is de verankering en tot slot de uiteindelijke montage.”
Het grote gewicht van het sierbeton - 2500 kg per m² - hoeft geen nadeel zijn. Men bepaalt de keuze van de gevelblokken uiteindelijk zelf en men kent het gewicht op voorhand, zodat de torenkraan ook in functie daarvan gekozen kan worden. 


    
 


De detaillering van de verankering gebeurde door een studiebureau. Het voordeel van de toepassing van het architectonisch sierbeton is dat alles in het atelier wordt afgewerkt. De montagetijd op de werf is beperkt en de bevestigingen zijn onzichtbaar. De verankeringen nemen vaak een relatief groot deel van het totaalbudget in en dienen wijselijk uitgewerkt te worden. Toch moet men de uiteindelijke kost ervan relativeren: verankering kan inderdaad duur zijn in aankoop, maar een goed systeem is tijdbesparend op de werf en kan zo zelfs juist besparend zijn.


    

Arch. Jan De Brabandere: “Het voordeel van de toepassing van architectonisch sierbeton is dat alles in het atelier wordt afgewerkt. De montagetijd op de werf is beperkt en de bevestigingen zijn onzichtbaar”.


Projectfiche 

LOCATIE Coupure Links, Gent
OPDRACHT Nieuwbouw woningen en beroepsruimte
OPDRACHTGEVER Elbeko
ARCHITECTENBUREAU Group O- architecten De Brabandere
LEVERANCIER SVK Gigant
AANNEMER Elbeko
ONTWIKKELAAR Elbeko
OPPERVLAKTE 135 m² uitgewassen gevelelementen, 115 m² gepolijste gevelelementen, 140 m plint
DUUR VAN DE MONTAGEWERKEN 14 dagen voor de gepolijste betonpanelen, 14 dagen voor de uitgewassen betonpanelen.




Deel dit artikel:
Onze partners