Sweco bezorgt UZ Brussel sprankelend medisch-technisch blok

Op de universitaire ziekenhuiscampus van UZ Brussel is het hart van het ziekenhuis niet langer onzichtbaar. Het nieuwe medisch-technisch blok, vlak naast de VUB Health Campus in Jette, biedt dokters, patiënten en studenten een sprankelende aanblik. Daarmee is een belangrijke nieuwe stap gezet in de reorganisatie van de campus. VK architects+engineers, part of Sweco begeleidt UZ Brussel al sinds 2008 in deze ingrijpende ontwikkeling als masterplanner en multidisciplinaire architectuur- en engineering partner.

Het medisch-technisch blok vormt een sluitstuk in de campusvernieuwing op lange termijn. Dit kloppend hart biedt onderdak aan alle kritische diensten, gestapeld en geschakeld op ruime plateaus: een interventioneel plateau gekoppeld aan een chirurgisch dagziekenhuis, intensieve diensten, de medische beeldvorming, en daaronder ondersteunende diensten zoals apotheek en centrale sterilisatie. Daarnaast is, palend aan de bestaande bestralingsbunkers, het oncologisch centrum herdacht, net als een efficiënt low-en high care dialysecentrum.

Ruimteplan UZ Brussel: een levend document

UZ Brussel kampt met een aantal uitdagingen die de organisatie hinderen. Ruimtegebrek, versnipperde diensten, circulatie- en parkeerproblemen zijn niet vreemd aan een ziekenhuis dat 40 jaar actief is en organisch groeit.

VK architects+engineers, part of Sweco ontwikkelde een ruimteplan voor een toekomstgerichte zorgstrategie. Dit levend document toont de acute nood van verschillende diensten aan uitbreiding en reorganisatie, en van het optimaal scheiden van de verschillende flows.

Het zogenoemde Ruimteplan heeft als einddoel een modern, logisch en toegankelijk ziekenhuis voor ogen. Zo creëert UZ Brussel tegen 2029 maar liefst 67.000 m² vernieuwde zorg, waarvan 20.000m² uitbreiding. Het projectteam van Sweco hanteert een uitgekiende fasering, zodat UZ Brussel zo efficiënt mogelijk kan blijven functioneren tijdens de langdurige vernieuwing.

Knooppunt van alle klinische activiteiten

Door de campus te hertekenen wil het ruimteplan de toekomstgerichte zorgstrategie en -ontwikkeling optimaal ondersteunen. Als een van de twee grote deelprojecten zal het medisch-technisch blok alle diensten, voorheen versnipperd over de campus, centraliseren in een indrukwekkend volume.

Deze reorganisatie brengt tal van uitdagingen met zich mee, vooral wanneer hoogtechnologische, vitale afdelingen betrokken zijn. De ingebruikname van het medisch-technisch blok verloopt dan ook in fasen, over een langere termijn. Zo krijgen patiënten sinds 2020 er al de beste zorgen in een hightech hybride operatiezaal en vier nieuwe katheterisatiekamers. Finaal zal het operatiekwartier in totaal zeventien hypermoderne zalen huisvesten, waaronder drie hybride zalen. In 2029 wordt het volledige medisch-technisch blok in gebruik genomen met alle eerder genoemde kritische diensten.

Tijdloos met een knipoog

Aan de buitenkant is het medisch-technisch blok opgeleverd. Materiaal en kleur zorgen voor een naadloze integratie in de bestaande gebouwde omgeving. Keramische tegels met reliëf en verschillende hoogtes verlevendigen de gevels van het sobere volume. Diepliggende raamstroken in donker aluminium verhogen de dynamiek: ze doorsnijden de gevel en introduceren een sterk contrast.

De pure en eigentijdse aanblik bevat een knipoog in de westgevel, met de opvallende zonwering, tegelijk een geïntegreerd kunstwerk. De verticale mobiele lamellen tonen een subtiel kleurverloop over de volle gevellengte en doorbreken zo het monochrome bouwvolume.

Het nieuwe medisch-technisch blok kondigt een nieuw tijdperk aan voor UZ Brussel, onderweg naar een vernieuwde, toegankelijke en humane campus tegen 2029.

Bron: Sweco
Deel dit artikel:
Onze partners