Ingenieurs- en architectenbureau Sweco neemt sectorgenoot VK architects+engineers over via een Share Purchase Agreement. Op die manier willen de bureaus beter het hoofd bieden aan de opeenvolgende sociale, ecologische en technologische veranderingen.
Erwin Malcorps, Managing Director van Sweco Belgium, verklaart: “De wereld is in transitie. Megatrends zoals de energietransitie, de verstedelijking en de digitalisering kunnen niet langer genegeerd worden in onze samenleving. Als gevolg daarvan ervaren wij een groeiende behoefte aan een geïntegreerde aanpak bij het ontwerpen van toekomstbestendige gebouwen en constructies."
perfecte combinatie
"Die aanpak vereist een gespecialiseerde kennis van verschillende disciplines, wendbaarheid om mee te gaan met de laatste ontwikkelingen en een soepele onderlinge samenwerking. Daarom is het zo belangrijk om een geschikte partner te vinden die dezelfde passie deelt. Met VK architects+engineers® vormen wij een perfecte combinatie. Het is geweldig om te zien hoe duurzaamheid en innovatie zo goed verweven zijn in ons business- en bedrijfsmodel. 'Transforming Society Together' is ons gemeenschappelijk doel.”
VK architects+engineers® is een multidisciplinair ontwerpbureau met 'out of the box'- en langetermijndenken in zijn genen. De afgelopen 70 jaar heeft het zijn vindingrijkheid en multidisciplinaire teams ingezet om duurzame oplossingen te ontwerpen.
Het bureau biedt architectuur- en engineeringontwerpoplossingen op internationale schaal, met kantoren in België, Nederland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en Vietnam. De groep heeft een geconsolideerde omzet van ongeveer 70 miljoen euro (2021) en heeft ongeveer 600 architecten en ingenieurs in dienst.
volledige levenscyclus
“Samen met Sweco blijven wij koploper in het domein van duurzame gebouwen en structuren. Onze ambitie om een partner voor de volledige levenscyclus te worden is in lijn met het leidend beginsel van Sweco: ‘Sustainability by design’", zegt Paul Corbeel, CEO van VK architects+engineers®.
"Ook op het gebied van bedrijfscultuur zien wij veel overeenkomsten, met initiatieven die duidelijk het verschil maken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, kennisdeling en open communicatie. Bovendien spreken de Europese dimensie van de hele groep, de grensoverschrijdende mogelijkheden en de gedecentraliseerde manier van werken ons erg aan. Wij kijken ernaar uit om met onze ontwerpen verder te bouwen aan een duurzame toekomst”, aldus Corbeel.
De transactie is onderworpen aan de goedkeuring van de Belgische mededingingsautoriteit, die in de eerste helft van 2023 wordt verwacht.
Een toekomstgericht 360°-aanbod
Dankzij deze transactie kunnen beide bedrijven hun krachten en expertise bundelen in engineering en architectuur. Bovendien worden de uitdagingen voor onze samenleving steeds complexer en dringender. Het is belangrijker dan ooit om een grotere impact te realiseren ten behoeve van de energie- en maatschappelijke transitie.
Sweco en VK architects+engineers gaan voor een volledige levenscyclusbenadering door zich volledig in te zetten in strategische partnerschappen met klanten en andere belanghebbenden gedurende de gehele levenscyclus van hun realisaties, zelfs na de bouwfase. Dat genereert intrinsieke meerwaarde voor de klanten en de samenleving.
Sweco pakt met innovatieve en duurzame stedelijke ontwikkeling de uitdagingen van de verstedelijking en de complexiteit van de klimaatverandering aan en verbetert tegelijkertijd de mobiliteit, sociale inclusie en economische ontwikkeling van steden.
Wat betekent deze overeenkomst concreet?
De voltooiing van de transactie blijft afhankelijk van de goedkeuring door de Belgische mededingingsautoriteit, die wordt verwacht in de eerste helft van 2023. Tot de afronding van de transactie zullen Sweco en VK architects+engineers® als onafhankelijke bedrijven blijven opereren. De klanten zullen dezelfde hoogwaardige dienstverlening krijgen van dezelfde contactpersonen binnen de huidige teams.
Sweco zal ook alle aandelen van de dochterondernemingen van VK architects+engineers® overnemen. Het gaat om ontwerpbureau Infranea (3D-ontwerp, BIM-diensten en VR-simulaties), architectuur- en ingenieursbureau DENC (logistiek, industrieel en commercieel vastgoed) en ingenieursbureau One Simulations (CFD-simulaties) in Nederland, evenals de Belgische bedrijven Van Looy Group (logistieke projecten) en Exilab (laboratoria en cleanrooms). Betic Ingénieurs-Conseils (diverse bouwprojecten) en EKOplan (technische engineering en watermanagement) in Luxemburg en het Britse AD Architects maken ook deel uit van de transactie.