Alles wat we in steden plannen en bouwen, moet generaties lang meegaan. Maar zijn onze steden wel geschikt voor de volgende generatie? Hoe kunnen we onze steden zo inrichten dat ze gezonde plekken worden voor kinderen en hun gezinnen om in op te groeien? Luister daarvoor naar Sweco’s nieuwste Urban Insight podcast over het bouwen van steden voor de volgende generatie, en waarom een kindvriendelijke focus centraal staat bij het bereiken van gezonde, duurzame steden.
UNICEF waarschuwt dat één op de vier sterfgevallen bij kinderen onder de vijf jaar te maken heeft met een ongezonde omgeving. In deze podcast praten we met deskundigen op het gebied van stedelijke ontwikkeling, UNICEF en specialisten van het Zweedse schoolsysteem. Onze Belgische collega Jens Aerts, programmacoördinator Gezonde Omgevingen, bespreekt bovendien het belang van de mening van kinderen bij het bouwen van de duurzame steden van morgen.
Gastoptredens in deze aflevering
Andreas Gyllenhammar, Chief Sustainability Officer, Sweco
Pernilla Baralt, Secretary General, UNICEF Sweden
Jens Aerts, Urban Planner and Team Manager, Sweco Belgium
Åsa Lindgren, Head of Sustainability, Stockholm’s schools
Emil O’Callaghan, student
Colm O’Callaghan, moderator, Brid Agency
Waarom kinderen bij stedenbouw moeten betrokken worden
Tegenwoordig hebben steeds meer jongeren onder de 18 te kampen met geestelijke gezondheidsproblemen, obesitasproblemen en een gebrek aan kansen voor mensen in achtergestelde gemeenschappen. Deze kinderen hebben een betere toegang nodig tot groene ruimten en activiteiten die gevarieerde beweging bevorderen, een sociale context bieden, en een rustige studieomgeving bieden. Het is bekend dat deze factoren de schoolprestaties verbeteren, wat hen op hun beurt op een stevige basis zet om hun opleidingsniveau te verhogen en zo hun toekomstige gezondheidsresultaten te verbeteren.
Speeltuinen bieden alleen gecontroleerde, beperkte recreatiemogelijkheden en bieden geen adequate oplossing om tegemoet te komen aan de behoeften van zo'n diverse groep (0-18 jaar) met uiteenlopende behoeften en capaciteiten. Daar komt nog bij dat kinderen niet altijd toegang hebben tot veilig openbaar vervoer om een speelplaats te bereiken, waardoor hun toegang nog verder wordt beperkt.
Zonder specifieke richtsnoeren is het voor planologen moeilijk om te weten of en hoe zij kunnen voldoen aan de wettelijke en morele verplichtingen om in de gebouwde omgeving voor kinderen te zorgen. Dit is waar participatietrajecten met kinderen een rol kunnen spelen. Dit is een instrument dat lokale overheden en belanghebbenden in de gebouwde omgeving op basis van gegevens een leidraad biedt om de impact van diensten en beleid op de rechten van kinderen in kaart te brengen en te meten.
Sweco heeft in België al verschillende succesvolle participatietrajecten met kinderen uitgevoerd, zoals bij het ontwerp van het Koning Boudewijnpark in Brussel en voor het Wonderwoud, de 4de groenpool van Gent. Tijdens de ontwerpfase werd er geluisterd naar de ideeën van kinderen. Door hen te betrekken, werden ze ambassadeur van deze plekken.