De geleidelijke opmars van warmtepompen krijgt door de trieste actualiteit een stevige duw in de rug. Ineens wordt het voor iedereen pijnlijk duidelijk dat we van het gas af moeten. De impuls van de portemonnee is sterker dan de druk van de milieuproblematiek. Om een snelle transitie van gas naar hernieuwbaar vlot te doen verlopen, moet er wel nog wat gebeuren.
De overheid komt nu eindelijk met hogere subsidies over de brug zodat warmtepompen voor alle lagen van de bevolking betaalbaar worden. [AV1] Om de overstap nu succesvol te realiseren, zullen installateurs een systeemaanpak moeten hanteren en op nog hogere toeren draaien. Dat is niet evident aangezien ze overbevraagd en onderbemand zijn. Caleffi staat hen bij met handige productoplossingen.
Elke installatie vereist systeemaanpak
“Of het nu gaat om een stookketel, warmtepomp of hybride combinatie, wij pleiten van oudsher voor een integrale systeemaanpak”, zegt Mauro Manfredi, directeur van Caleffi België. “Elk onderdeel tussen opwekker en afgiftesysteem moet van goede kwaliteit zijn en correct geplaatst en geregeld voor een maximaal rendement van de installatie. Voor ons als fabrikant van al die componenten is dat vanzelfsprekend, en we spannen ons in om dat besef over te brengen aan de plaatsers. Daarom zijn we er ook graag van in de planningsfase van projecten bij betrokken. Als we van bij het begin advies kunnen geven, is de kans groter dat de installaties meteen helemaal in orde zijn en er geen problemen opduiken bij de indienststelling.”
Warmtepomp stelt hogere eisen
De systeemaanpak die de fabrikant vooropstelt, is bij warmtepompen van groter belang dan bij stookketels. “Bij warmtepompen zijn de appendages die de installatie bewaken en beschermen nog belangrijker, net als de waterkwaliteit en hydraulische in- en naregeling. Lacunes op dat vlak laten zich meteen sterk voelen in de werking en het rendement. We merken helaas nog regelmatig dat installaties daarin niet op punt staan. Daarom bieden we de essentiële onderdelen nu ook aan in vooraf samengestelde sets. Zo moet de installateur niet meer telkens uitzoeken welke van deze componenten hij nodig heeft. Tijdens de plaatsing zullen de voorgemonteerde componenten hem ook tijd besparen”, verklaart Manfredi.
Essentiële componentensets
Per type warmtepomp, monoblock en split, biedt de fabrikant sets aan met de onmisbare componenten voor de goede werking van de installatie: vorstbeveiligingskleppen voor de monoblocks, een expansievatconsole waarin een overstortventiel, automatische ontluchter, manometer en expansievatkoppeling zijn voorgemonteerd, een lucht- en vuilafscheider, een drukverschilregelaar en optioneel een driewegklep voor zoneregeling – componenten die natuurlijk ook allemaal afzonderlijk verkrijgbaar zijn. Elke set is beschikbaar in een basic en premium versie. “Beide zijn kwalitatief maar de premium is beter voor installaties waar veel vervuiling in zit. In renovatie zal dus meestal de premium set aangewezen zijn”, aldus Manfredi. “De sets verschillen ook volgens het vermogen, van 0 tot 8 en van 8 tot 16 kilowatt. Zo hebben we acht sets die het leven van installateurs makkelijker maken en hen tijd besparen. Tijd die ze hard nodig hebben, gezien het chronisch gebrek aan mankracht in de sector.” Per set heeft de fabrikant ook nog een duidelijk hydraulisch schema uitgetekend.