’t Heilig Hart wordt ’t Groen Hart (Link Lab & Markland)

’t Groen Hart in Roeselare krijgt vorm. Projectontwikkelaars Coussée Bouw & Project en ION hebben een eerste beeld vrijgegeven van de nieuwe buurt waar wonen, zorg en groen elkaar zullen ontmoeten. Door het imposante ziekenhuis te vervangen door aparte gebouwen die variëren in grootte en hoogte ontstaat ruimte voor een nieuw park van twee hectare dat het hart van de buurt zal vormen. Centraal in het ontwerp van Link Lab en Markland komt een moderne hoogbouw met opvallend afgeronde hoeken die verschillende woonvormen met elkaar zal verzoenen.

De contouren van het masterplan van de duurzame woonwijk die wordt aangelegd op de site van het verlaten ziekenhuis AZ Delta worden almaar concreter. Naar aanleiding van de bouwaanvraag voor de eerste fase van het project hebben projectontwikkelaars ION en Coussée Bouw & Project een eerste render laten maken. De visual toont hoe de nieuwbouwzone van drie aaneengesloten bouwblokken met variërende hoogte van vier, acht en zestien bouwlagen er zal uitzien. In de drie fossielvrije gebouwen komen 60 appartementen, buurtversterkende functies zoals een lokaal dienstencentrum en een woon-zorghotel dat eigendom van Zorggroep Heilig Hart.

“Sinds 1924 staat deze site in het teken van de zorg voor mensen, en ook nu staat die zorg nog steeds centraal. Het beste bewijs daarvan is de oprichting van ons moderne woon-zorghotel, centraal in de nieuwe wijk. Dit hotel vormt het startschot van de bouwwerken. Het gaat om een combinatie van 110 zorgstudio’s en 27 assistentiewoningen. Op de gelijkvloerse bistro neemt een eigentijdse bistro met take-away plaats die zicht biedt op het nieuwe park van twee hectare.”, vertelt Wino Baeckelandt, algemeen directeur van Zorggroep H. Hart.

afgeronde hoeken

De hoogbouw, die centraal op de site komt en extra groene ruimte creëert, komt van de hand van maatschap Link Lab en Markland. Het ontwerpteam uit Kortrijk is daarmee niet aan zijn proefstuk toe. Het ontwierp eerder al de studententoren The Sky in Kortrijk en dingt mee naar de realisatie van het nieuwe casino van Knokke.

“Samen met de projectontwikkelaars kozen we voor een spel met dieptes en hoogtes. Zo komen we tot een modern maar tijdloos geheel, dat ook door de ronde hoeken en vele glaspartijen licht aanvoelt. Hoewel het gebouw drie functies aan elkaar rijgt, staan ze toch ook los van elkaar. De appartementen, het woon-zorghotel en de assistentiewoningen zullen een eigen ‘identiteit’ en aparte toegang vanuit het park krijgen.”, verduidelijkt Tom Vandorpe, oprichter van Link Lab.

De volledige site van het ziekenhuis wordt voor meer dan 70% onthard. Daardoor ontstaat er meer ruimte waarin fietsers en voetgangers heersen. Een verkeersvrije, groene corridor die het traject van de ingekokerde Collievijverbeek zal volgen, verbindt de Meensesteenweg en de Westlaan. De wagens van de nieuwe bewoners en bezoekers krijgen ondergronds een nieuw plekje. Via een lift zullen de 180 parkeerplaatsen, verdeeld over twee ondergrondse verdiepingen, verbonden worden met het gebouw.

aanleg park

Na overleg met de overheid en de omwonenden startte de projectontwikkelaars eind vorig jaar met de voorbereidende werken voor de duurzame herbestemming. Nadat een asbestdeskundige ongeveer 700 ton asbest heeft teruggevonden in het verlaten ziekenhuis, schakelde de eigenaar de firma Verhelst Aannemingen uit Oostende in om de site zorgvuldig klaar te maken voor de toekomst. Op die manier dragen de nieuwe eigenaars van de verlaten ziekenhuissite hun steentje bij aan het doel van de Vlaamse Overheid om tegen 2040 met z’n allen in een asbestvrij Vlaanderen te wonen.

“Sinds midden mei zijn we, na de eerste voorbereidende werken gestart, met de asbestverwijdering. We staan in nauw contact met de stad omtrent het afvoeren en transporteren van alle puin. Zodra dat op een veilige manier gebeurd is, worden de gebouwen weggenomen en wordt het terrein klaargemaakt voor de bouw van de eerste fase en de aanleg van het publieke park met 280 bomen.”, legt Leonie Coussée, projectontwikkelaar Coussée Bouw & Project, uit.

“De omwonenden worden persoonlijk en via verschillende kanalen op de hoogte gehouden van het verdere verloop van de werken. Wie interesse heeft in het project, kan zich ook aanmelden op tgroenhart.be. Als alles zoals nu volgens schema blijft lopen, zullen we eind dit jaar de eerste appartementen te koop aanbieden.”, besluit Boris Parmentier, senior project developer ION.

Bron: Bereal
Deel dit artikel:
Onze partners