TCS stimuleert circulaire economie met nieuw gebouw

De internationaal bekende staal- en industriebouwer Timmers Cranes & Steelworks (TCS), met hoofkwartier in Houthalen, gaat volledig circulair bij de bouw van GRAPHENE, een nieuw bedrijfsgebouw. Voor het ontwerp werd a-tract architecture uit Hasselt ingeschakeld. Het project wordt gerealiseerd ten behoeve van ondernemingen in de circulaire, economische sector.

GRAPHENE bestaat uit zowel kantoren als werkplaatsen en het doel is om een zo breed mogelijk markt van kopers en huurders te bereiken. Die gedachte nodigde het Hasseltse architectenbureau a-tract architecture uit om een hyperflexibel gebouw te ontwerpen.

 

Staal

Met staal als corebusiness van TCS gaat a-tract architecture voluit voor een stalen structuur, gecombineerd met houten vloeren. Voor die vloeren wordt enerzijds gekozen voor cross laminated timber (CLT) en anderzijds voor houten welfsels van lignatur. De verschillende plateaus zijn vrij in te delen, zonder dragende wanden. Om de koppeling van de modules tot een geheel te vergemakkelijken zijn alle modules bereikbaar via een lift en passerelle aan de buitenzijde. Door de strategisch geplaatste trappen kunnen de modules ook in de hoogte verenigd worden.

 

Technieken

Om het flexibele karakter van het gebouw te benadrukken werd er veel aandacht besteed aan de plaatsing van leidingen, buizen, kabels, enzoverder. Verwarming, ventilatie, elektriciteit of dataverwerking, ieder techniek krijgt een eigen zonering toegewezen bovenop, onderin of in de dikte van de houten welfselvloeren. Die verschillende zondering moeten een herindeling naar keuze van de technieken mogelijk maken. Bij flexibele, circulaire ontwerpen blijkt dit nog vaak een struikelsteen te zijn.

 

Greenville

De buitenwanden bestaan uit massieve houten panelen CLT die aan de buitenzijde bekleed zijn met rotswolisolatie en EPDM. De indeling, aankleding en inrichting van de ruimtes wordt gemaakt met circulaire producten. Hiervoor werd beroep gedaan op zowel ervaren fabrikanten als start-ups. Het nabijgelegen Greenville ziet a-tract architecture als de ideale partner om te delen. Zo kan er bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van vergaderfaciliteiten en de grootkeuken van Greenville.

GRAPHENE is het vierde en laatste project van a-tract architecture in een reeks rond circulair bouwen. De projecten LAB2FAB, TIKB-Qrios en PLOT Genk werden eerder al voorgesteld op architectura.be. Samen met PLOT Genk werd GRAPHENE door Vlaanderen Circulair geselecteerd in de Open Call waardoor het project kans maakt op subsidies.

Bron: a-tract architecture
Deel dit artikel:
Onze partners