Te ontdekken tijdens Archiweek: RENOLAB inspireert

Van 5 tot 13 oktober 2024 organiseert Urban in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de Archiweek. De week biedt het publiek een rijk programma van gratis rondleidingen, opendeurdagen bij architectenbureaus, symposia, workshops, conferenties en tentoonstellingen. Dit jaar zijn er onder andere bezoeken gepland aan RENOLAB-projecten, inspirerende voorbeelden van duurzame renovatie, zoals Cosmos in Anderlecht en Lillas in Sint-Agatha-Berchem. Inschrijven is nu mogelijk!

RENOLAB: pionier in duurzame renovatie

RENOLAB is een innovatief laboratorium voor duurzame en circulaire renovatieprojecten en maakt deel uit van de RENOLUTION-strategie, die in 2020 werd gelanceerd om de duurzame renovatie van gebouwen in Brussel te bevorderen. RENOLAB wordt gecoördineerd door Leefmilieu Brussel en richt zich tot alle Brusselaars, van gebouweigenaren tot aannemers en ontwerpers, die hun gebouwen op een meer energie-efficiënte en milieuvriendelijke manier willen renoveren. Het doel is de impact op hulpbronnen, gezondheid en het milieu te verminderen.

Lillas: een renovatie die het historische karakter behoudt

Op zaterdag 12 oktober van 14:00 tot 16:00 uur openen de eigenaars van een eengezinswoning in Sint-Agatha-Berchem de deuren voor bezoekers. De uitdaging voor de architecten en bouwers was om het huis te moderniseren terwijl het historische karakter behouden bleef. Dit project is bijzonder interessant omdat het reproduceerbaar is voor veel soortgelijke woningen in Brussel.

De uitgebreide renovatie optimaliseerde de woonkwaliteit en de energieprestaties, terwijl de principes van circulariteit en duurzaamheid werden gerespecteerd. Zo zijn veel van de gedemonteerde materialen ter plaatse hergebruikt, voor nieuwe functies of op andere locaties. De renovatie heeft ook de relatie tussen de woonkamer en de tuin, die zich tussen het souterrain en de begane grond bevindt, verbeterd. Daarnaast zijn de energieprestaties en de interne circulatie van het huis aanzienlijk verbeterd.

Cosmos: een renovatie met een sociaal doel

Op woensdag 9 oktober van 12:30 tot 14:00 uur krijgen bezoekers de kans om een opmerkelijke renovatie van een gebouw tot 12 sociale woningen te ontdekken. Cosmos heeft een woonomgeving gecreëerd die zowel modern als sociaal is. Tijdens de renovatie werden de bestaande vloeren opgewaardeerd en werd het gebouw verticaal uitgebreid met twee extra verdiepingen, opgebouwd uit prefab houtskeletbouw.

Het resultaat is de creatie van twaalf wooneenheden, waaronder vier passieve duplexappartementen, die in de nieuwe gevel zijn geïntegreerd. Het gebouw biedt ook een gemeenschapsruimte en een wasruimte van 100 m² voor de bewoners, wat bijdraagt aan interactie, gemeenschapsvorming en sociale cohesie. Deze waarden staan centraal voor de opdrachtgever, de vereniging Habitat et Humanisme.

Schrijf je in en laat je inspireren

Deze bezoeken zijn volledig gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht om een goede organisatie te garanderen. Wacht dus niet langer en schrijf je in om inspiratie op te doen voor je eigen renovatieproject.

Inschrijven op bezoek Cosmos doe je hier.

Inschrijven op bezoek Lillas doe je hier.

Deel dit artikel:
Onze partners