Centraal gelegen in de provincie in West-Vlaanderen, langs de snelweg Brugge-Kortrijk, ontwikkelt VDAB een nieuwe campus met loopbaanontwikkelingsprogramma. In de Loopbaancampus Roeselare zullen de arbeidskrachten van nu en van de toekomst worden opgeleid. Het bouwprogramma bestaat, naast de bestaande buitenopleidingen voor bouwplaatsmachinisten, uit nieuwe ateliers voor de leerhubs ‘Industry’, ‘Materials’, ‘Clean, Smart en Connected Vehicles’ en ‘Smart Houses/Cities’. Daarnaast wordt ook ingezet op een centrale dienstverlening met ontvangstruimtes, vergaderfaciliteiten en kantoren voor VDAB en haar partners. Het ontwerp van de innovatieve campus is in handen van de architectenbureaus Team V en bildt.
Het terrein van de nieuwe campus ligt in een zone met industriële activiteiten enerzijds en langs de snelweg anderzijds. Het concept toont een visuele relatie tussen beide randvoorwaarden en koppelt het aan een leesbare structuur. Twee horizontale plintvolumes organiseren de grote ateliers. Centraal daarop staat een hoofdvolume van 5 bouwlagen hoog. Het concept weet zo de gelijkvloerse ateliers te koppelen aan een meer compact hoofdgebouw dat zich manifesteert als baken in de buurt.
Twee assen structureren het gebouw. Van west naar oost maakt de formele toegangs-as contact met de Pildersweg. Van zuid naar noord verbindt een as de oostelijke en westelijke tussenstraat. Ter hoogte van het hoofdgebouw, op de kruising van beide assen, ontstaat een centrale atriumruimte die de verschillende onderwijsfuncties bij elkaar brengt. Dit concept bouwt verder op de visie dat een opleidingsgebouw vooral moet inzetten op de communicatie tussen de gebruikers.
Het atrium fungeert dan ook als ontmoetingsruimte met onder andere een restaurant en verblijfsruimtes voor de instructeurs en cursisten, maar ook voor de omliggende bedrijven. Zo komt VDAB in eerste lijn in contact met de bedrijfswereld, haar eindklanten, en ontstaat een overflow van opleiding naar arbeidsmarkt. Je kan er lunchen in het hart van het gebouw, met doorzichten naar de ateliers en de omgeving.
Kenmerkend voor het ontwerp is dat ook de natuur er een plaats krijgt. In de zorgvuldig ontworpen maar robuuste buitenruimte staat groen centraal. Vanuit de omgeving wordt het groen via de tussenstraten in het gebouw gebracht. Daktuinen en het atrium brengen daglicht diep in het gebouw en zorgen voor een groene en gezonde leeromgeving.
Het gebouw is transparant en tegelijk robuust. De grote glaspartijen in de gevel creëren als het ware etalages voor de opleidingen en keren het gebruik naar buiten. Tegelijk is het beeld modulair en flexibel, opgebouwd uit materialen die aansluiten bij de opleidingen.
Het concept heeft een structurele logica en een repetitief structureel grid. Daardoor is het gebouw aanpasbaar en kan het inspelen op een wisselende indeling volgens de evoluerende opleidingsmarkt. Het gebouw zou makkelijk omgezet kunnen worden in een ander programma, waardoor het op termijn erg waardevol blijft om te hergebruiken. Dit hergebruik is de eerste pijler van circulariteit doorheen het concept. Ook voor VDAB is deze flexibiliteit essentieel. Arbeidsmarktopleidingen zitten in een snelle maatschappelijke evolutie, waardoor het ruimtegebruik ook snel evolueert. Binnen het flexibele casco is dit eenvoudig te absorberen.
Daarnaast wordt ingezet op het gebruik van demonteerbare materialen voor zowel gevel als binnenafwerkingen. De gevel is volledig modulair opgebouwd en aanpasbaar. De gebruikte gevelmaterialen zijn geheel recyclebaar. Tegelijk is de gevel een duurzame jas voor het gebouw, met inzet op isolatie, luchtdichtheid en het controleren van zonnewinsten.
Als overheidsinstelling heeft VDAB de ambitie om CO2 neutraal te kunnen bouwen. Het gebouwgebonden energiegebruik is dan ook volledig CO2-neutraal geconcipieerd. Verwarmen, koelen en verlichten van het gebouw is voorzien via een gesloten kring van CO2-arme toepassingen. Verwarmen en koelen gebeurt door middel van warmtepompen met hoog rendement. De warmte wordt opgewekt via een beo-veld. De benodigde energie voor de werking van het systeem wordt aangeleverd door zonnepanelen park.
Duurzaamheid is voor dit project een integraal begrip. Team V en bildt. zetten niet alleen in op hoogtechnologische maatregelen. Duurzaamheid wordt meegenomen in het volledige concept, van herbruikbaarheid over flexibiliteit tot passend materiaalgebruik. Deze keuzes zijn ingegeven door de identiteit van VDAB. Het resultaat is een robuuste opleidingsmachine met een groen en kloppend hart. Een langdurige thuis voor VDAB.