Technisch Instituut Sint-Michiel in Bree: foutloos prefab parcours dankzij BIM

CRH Structural Concrete Belgium is de overkoepelende organisatie die vijf sterke merken in de Belgische prefab markt zet: Echo, Ergon, Douterloigne, Prefaco en Schelfhout. Tot voor kort leverden de merken elk apart op de werf. De implementatie van BIM laat nu toe om meer gecoordineerd  te kunnen werken en de verschillende producten van de merken op mekaar te doen aansluiten. Dat dit werkt bewijst de bouw van Technisch Instituut Sint-Michiel in Bree. Daar werden dankzij het gebruik van BIM 400 gevelpanelen volledig foutloos aangeleverd.  CRH Structural Concrete won er de Tekla Benelux BIM Awards 2015 mee.

CRH kreeg appreciatie bij de BIM Awards omdat er voor de façade van het ingediende project 400 unieke en complexe prefabpanelen werden gebruikt. Voor Dr. Ir. David Dupont, European CAD Software manager, is het Technisch Instituut Sint-Michiel de kroon op een ambitieus project. Hij leidde de complexe BIM-implementatie.

David Dupont: “Het bekendste aspect van BIM is 3D-visualisatie. BIM is echter veel meer dan dat. Het is een systeem, opgebouwd uit elementen, waaraan grafische eigenschappen werden toegekend. Dat werkproces verkleint de foutenmarge aanzienlijk. Door het visualiseren van wapeningen  bijvoorbeeld, is het onmiddellijk duidelijk of er zich ergens conflicten voordoen. Dat is voor ons een grote troef. Een andere troef is dat ook de menselijke fout wordt uitgeschakeld, omdat er niet meer actief getekend wordt. Daarenboven kan de coördinatie op de werf beter verlopen. Alle informatie die nodig is om te produceren, te monteren of te factureren is onmiddellijk ter beschikking.”

De implementatie van BIM was voor CRH een langlopend traject.  In tegenstelling tot sommige andere spelers in de bouw heeft CRH als fabrikant heel veel detail nodig in zijn ontwerptekeneningen. Elk schroefhulsje, elke hijslus moeten kunnen worden weergegeven. Heel wat softwarepakketten voor BIM gaan tot  Level of Development (LOD) 300. Een dergelijke detailweergave is dan niet mogelijk.  CRH koos voor een pakket met een LOD 400, van Tekla. David Dupont: “De hoofdreden voor die keuze was de grote mate van aanpasbaarheid van deze software. CRH werkte 3 jaar lang met 6 personen aan de ontwikkeling van de database. Dat zijn dus 18 manjaren om meer dan 400 automatisatiemacro’s te schrijven, om elementen automatisch te tekenen. Met twee kliks kunnen we alle wapening invoegen. Door de hoge  LOD-eisen is dit een zeer diepgaand proces geweest.”

De inrichting van het nieuwe systeem is één aspect van de uitdaging, het in gebruik nemen een volgende. BIM komt in de plaats van een Autocad-systeem dat al 20 jaar in gebruik is, en volledig is aangepast aan de verschillende bedrijven. David Dupont: “Voor de medewerker is dat een geweldige aanpassing. Met Autocad tekent men lijnen. BIM is opnieuw beginnen. We geven intern opleidingen van 10 dagen. Dat is voldoende om de basis te kennen. Het is ook de paradox van de verandering: voor zij die hier al het langst werken, vraagt overschakelen de grootste inspanning. Zij hebben tegelijk wel de grootste ervaring als het aankomt op de inhoud van de materie, het bouwen zelf.”

Dankzij de 3D-visualisatie kan CRH ook klantgerichter werken.  David Dupont: “Het ontwerp wordt geëxporteerd naar een IFC-bestand en kan zo op andere plannen worden gelegd. Via een viewer kan de klant dan door het gebouw wandelen. Klanten kunnen die IFC ook samenvoegen met die van een andere onderaannemer. Zo wordt het duidelijk of de balken niet botsen met de verwarmingselementen. Wij krijgen zelf ook IFC-bestanden binnen. Die leggen wij als onderlegger in ons 3D-model, om te zien of de betonstructuur niet botst met pakweg de staalstructuur. Het staat allemaal nog in zijn kinderschoenen, maar het werkt.”

De verschillende bedrijven van CRH werkten al een tijd samen aan zogenaamde geïntegreerde projecten. Met Echo, Prefaco, Ergon en Schelfhout kunnen zij een volledig prefabproducten assortiment voor de ruwbouw van gebouwen leveren. Technisch Instituut Sint-Michiel in Bree is het eerste gerealiseerde project van deze nieuwe  methode van samenwerken. David Dupont: “Intussen hebben we grotere BIM-projecten neergezet.  Maar Sint-Michiel is een structuur met complexe elementen. De façade-elementen behoren ook tot het mooiste wat we al geleverd hebben. De opdrachtgever heeft meermaals herhaald hoe versteld hij er van stond dat alles zo goed paste op de werf. De school, 100 % prefab,  paste als een meccano in elkaar, tot op de centimeter. We hadden 400 gevelpanelen, 250 balken en 200 kolommen. Daar is geen enkel element verkeerd gemaakt. Geen centimeter.  Dat kom je voor zo’n groot project zelden tegen.”

 

Dit artikel verscheen in langere versie in BETON 230 naar aanleiding van de uitreiking van de TEKLA Benelux BIM Awards.

 

Technisch Instituut Sint-Michiel Bree

  • Totale oppervlakte school : 10 399 m²

BOUWTEAM

  • Hoofdaannemer / Entrepreneur général Democo
  • Architect(e) Osk-Ar
  • Studiebureau / Bureau d’ étude ABTech

 

  • Prefab beton elementen / Eléments en beton préfabriqués
  • Welfsels / Hourdis Echo (9350 m²)
  • Voorgespannen balken / Poutres précontraintes Ergon (253 st./ex.)
  • Gewapende kolommen / Colonnes en béton arméPrefaco (312 m³)
  • Gewapende balken / Poutres en béton armé Prefaco (16 st./ex.à
  • Trappen / Escaliers Prefaco (17 st./ex.)
  • Bordessen / Paliers Prefaco (16 st./ex.)
  • Stabiliteitswanden (kernwanden) / Voiles de stabilité (voiles de noyau) (220 m³)
  • Sandwichpanelen / Panneaux sandwichs Schelfhout (4500 m²)
  • Panelen voor brandwanden / Panneaux pour murs coupe-feu Schelfhout (523 m²)
Bron: FEBE
Deel dit artikel:
Onze partners