Technische deuren bewijzen nut in AZ Nikolaas

Fabrikant De Coene Products maakt houten binnendeuren met een technische meerwaarde. Dat deden ze ook voor het nieuwe gebouw van AZ Nikolaas in Beveren. Met de PURE-afwerking en een hoge brandweerstand, voldoen hun producten perfect aan de eisen van het ziekenhuis.

Ongeveer 700 van de 125.000 deuren die De Coene Products jaarlijks produceert, hebben hun weg gevonden naar de AZ Nikolaascampus in Beveren, hoofdzakelijk voor de patiëntenkamers. Het bedrijf produceert deuren die technisch vooruitstrevend zijn, bijvoorbeeld door verbeterde akoestische eigenschappen of inbraak- en uitbraakwerende toepassingen. AZ Nikolaas koos echter vooral voor de sterke brandweerstand van de producten. “Wij hebben een heel arsenaal aan brandattesten voor onze deuren”, zegt Dries Vercauteren, salesverantwoordelijke bij De Coene Products. “Die kunnen enkel verkregen worden door middel van een brandweerstandsproef in een erkend labo. De deur in kwestie moet slagen voor testen op het vlak van vlamdichtheid - er mogen geen vlammen doorkomen - en thermische isolatie (de temperatuur aan de buitenzijde van het deurblad moet onder de 180 graden blijven om zelfontbranding in andere kamers te vermijden). In AZ Nikolaas koos men voor deuren met een minimale brandweerstand van 30 minuten.”

 

HPL-deuren

De Coene Products produceert altijd houten binnendeuren, in AZ Nikolaas komen die tegen metalen omlijstingen te staan. Het Beverse ziekenhuis koos voor HPL-deuren, met een laminaatlaag van 0,8 millimeter dik op de deur gekleefd, als afwerking van het deurvlak. Daarnaast wilde het ziekenhuisook een van de innovaties van De Coene Products: de PURE-afwerking, een polyurethaanrand die het bedrijf tegen het deurblad giet. Vercauteren: "Normaal is de afwerking van de kopse kant in hout, dat dan vernist moet worden. Dat kan een zichtbare of onzichtbare lat zijn. Onze polyurethaan-oplossing heeft echter een aantal voordelen ten opzichte van hout."

 

Slagvast en zonder nabewerking

Ten eerste is polyurethaan een heel slagvaste kunststof. Dat is belangrijk in ziekenhuizen, waar deuren vaak met het bed of een grote kar worden  opengeduwd. Op die manier raken deuren makkelijk beschadigd. “De kopse kant van het deurvlak wordt met polyurethaan verstevigd, zodat ziekenhuizen die beschadiging kunnen vermijden. Dat tonen we zelfs aan onze klanten door met een hamer de deur te bewerken”, zegt Vercauteren.

“Nog een voordeel ten opzichte van hout: PURE heeft een gesloten structuur, dus nabewerken is niet nodig. Ook de aansluiting tussen deurblad en HPL gebeurt naadloos, wat de hygiëne bevordert. Daarom kozen we ook voor de merknaam PURE: niet alleen om polyurethaan in de verf te zetten, maar ook om de puur- en zuiverheid van het product te benadrukken. Dat is erg belangrijk in ziekenhuisomgevingen. Wij kunnen trouwens als eerste fabrikant in België die PURE-kant ook brandwerend - 30 en 60 minuten - uitvoeren.”

 

Talloze kleurmogelijkheden

In AZ Nikolaas is er voor witte deuren gekozen. Esthetisch zijn er echter veel meer mogelijkheden: omdat De Coene Products de polyurethaan tegen de deur giet, kan het bedrijf ook kleurpigmenten toevoegen en met kleuren spelen. “Zo kunnen we alle kleuren gieten die de klant vraagt”, voegt Vercauteren toe.

Deel dit artikel:
Onze partners