In België wordt sinds jaar en dag de neerslagintensiteit van 0,05 liter per seconde per m2 uit de norm NBN 306 gebruikt om een hemelwaterafvoerinstallatie te dimensioneren. Onder invloed van de klimaatverandering rijst de vraag of de installatie beter berekend zou worden met een andere intensiteit. Het blijkt momenteel echter niet nodig om deze waarde aan te passen, aldus Buildwise.
De dimensionering van de onderdelen van een hemelwaterafvoerinstallatie gebeurt op basis van het debiet dat ze moeten kunnen afvoeren. Dit wordt berekend door de referentiewaarde voor de intensiteit te vermenigvuldigen met de dakoppervlakte die aangesloten is op het onderdeel (dakgoot, afvoeropening, afvoerleiding…). De intensiteit is dus een belangrijke factor in de bepaling van de afmetingen van de installatie-onderdelen.
Uit de Belgische praktijk blijkt dat er zich tot nu toe geen problemen hebben voorgedaan met het gebruik van de intensiteit van 0,05 liter per seconde per m². Op de daken waar wel problemen optraden en waarbij Buildwise betrokken werd, bleken de ontwerpaanbevelingen niet opgevolgd te zijn.
Bovendien liggen de intensiteiten in onze buurlanden volledig in lijn met ons land. Zo wordt de intensiteit van 0,05 l/s/m² ook gebruikt in Frankrijk. In Nederland wordt deze waarde toegepast voor de noodafvoerinstallatie en wordt voor de berekening van de gewone afvoer een intensiteit van 0,03 l/s/m² in aanmerking genomen. In Duitsland hangt de intensiteit af van de regio waarin het gebouw gelegen is. Zo is in de regio rond Aken een intensiteit van 0,0252 l/s/m² van toepassing voor de gewone afvoer en van 0,0462 l/s/m² voor de noodafvoer.
Om na te gaan of de intensiteit bij het ontwerpen van hemel waterafvoerinstallaties voor daken gewijzigd moet worden, moeten buien met een korte duur bestudeerd worden. Hiervoor werd het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) geraadpleegd. Voor korte buien blijkt er echter nog geen aanpassing nodig te zijn. Buildwise raadt daarom aan om voorlopig deze intensiteit te blijven gebruiken, in combinatie met de adviezen uit Dimensioneringsmethode 21 voor wat noodafvoer betreft. Dit onderwerp zal uiteraard verder opgevolgd worden.
De volgende twee adviezen blijven wel steeds belangrijk: