Om de principes van de circulaire economie in een bouwproject te kunnen toepassen, moet er voldoende tijd geïnvesteerd worden in de voorbereiding en moeten de gemaakte keuzes in praktisch uitvoerbare oplossingen vertaald kunnen worden. Dit artikel - verschenen in WTCB-Contact n° 67 - reikt een stappenplan en enkele voorbeelden aan om het projectteam te helpen om de juiste keuzes te maken voor de uitvoering van een aanpasbaar gebouw met het oog op circulariteit en een lage milieu-impact.
1. De drie assen van circulariteit in de bouw
In de bouwsector kunnen de principes van de circulaire economie vertaald worden in drie grote thema’s, die reeds gedefinieerd werden in de WTCB-Monografie nr. 28 en de WTCB-Dossiers 2017/2.2:
• het realiseren van dynamischere gebouwen die een flexibel gebruik toelaten
• het gebruik van de beschikbare grondstoffen uit het bestaande gebouwenpark (urban mining)
• de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen met het oog op het creëren van een toegevoegde waarde gedurende de volledige levensduur.
Dit artikel spitst zich toe op de eerste pijler, meer bepaald het ontwerp en de uitvoering van circulaire gebouwen. De twee andere pijlers zullen later in deze WTCB-Contact aan bod komen.
Lees verder op onze zusterwebsite circubuild.be.
Bron: WTCB-Contact 2020/1, p. 4-9.