In de rubriek ‘Advocaat van de duivel’ zal een Houtconnect-partner telkens een hardnekkig vooroordeel over houtbouw ontkrachten. In dit artikel weerlegt Ecohuis de stelling dat water een grotere vijand zou zijn van houtskeletbouw dan van andere bouwmethoden. Zolang de houtskeletconstructie wordt opgebouwd met een dampopen systeem hoef je vochtproblemen volgens de houtskeletbouwer niet te vrezen.
Vanwege zijn duurzame karakter en de snelheid van realisatie is houtskeletbouw een van de snelst groeiende bouwmethodes van de laatste decennia. Ondanks die voordelen heerst er echter nog steeds enige scepsis over het beheer van vocht in een houtskeletstructuur. Het idee dat hout inherent vatbaar is voor schimmel en rot, heeft zijn wortels diep in de bouwgeschiedenis. Als je opteert voor een dampopen wandopbouw, is die bezorgdheid niet nodig. Want hout is van nature een ademend materiaal.
Omdat houtskeletbouw een droge en snelle bouwmethode is, wordt de constructie slechts gedurende een korte tijd aan een beperkte hoeveelheid vocht blootgesteld. Toch moet ook dat vocht te allen tijde op natuurlijke wijze naar buiten kunnen migreren. Het geheim schuilt dan in een doordachte dampopen opbouw.
Ook na het bouwproces is het beheer van de vochthuishouding cruciaal. Door gebruik te maken van een luchtdicht dampscherm in combinatie met een leidingspouw, zal de warme lucht zoveel mogelijk binnen de woning worden gehouden. Daardoor wordt condensatie door het contact van warme lucht met koude oppervlaktes vermeden. Het nog in het hout aanwezige vocht wordt geëvacueerd naar buiten via de dampopen constructie.
Een dampopen opbouw laat vochtige lucht dus ontsnappen en stelt het hout tegelijkertijd bloot aan droge lucht. Daardoor wordt de kans op schimmelvorming en rot uitgesloten. Een goed ontworpen en uitstekend geventileerd dampopen systeem vergroot niet alleen de duurzaamheid van een houtskeletstructuur, maar waarborgt ook een gezond en comfortabel binnenklimaat.
We kunnen de kwalijke stelling zelfs omdraaien. Traditionele bouwmethodes maken gebruik van onder andere bakstenen en beton. Dat zijn materialen die vocht langer vasthouden en zelfs kunnen insluiten. Daardoor kunnen problemen zich onopgemerkt opstapelen. Als in een betonnen of bakstenen woning de vochtkeringen niet correct worden geplaatst, zal de bezetting gewoon van de muur vallen.
Kortom, alles staat of valt met een correcte uitvoering volgens de regels van de kunst. Dat is niet enkel van toepassing op houtskeletbouw, maar op alle bouwmethoden.
Laat de vooroordelen over vocht in houtskeletbouw dus achterwege en omarm de voordelen van een doordacht ontworpen dampopen opbouw. Het is de sleutel tot een duurzame en gezonde toekomst voor houtskeletbouw en dus ook voor je werk- en/of woonkwaliteit.