Tectum Group realiseert wereldprimeur met circulair plat dak

Tectum Group realiseerde op de site van Retail Estates in Kampenhout een circulaire renovatie van een plat dak. Volgens de aannemer van dak- en gevelwerken gaat het om een wereldprimeur. Dankzij gepatenteerde systeemonderdelen kan het volledige daksysteem, dat bestaat uit EPDM-dakmembraan en montageonderdelen uit onverwoestbaar aluminium, integraal gedemonteerd en hergebruikt worden. “De basis voor een kwalitatief tweedehandsdak is gelegd”, klonk het fier.

Het circulaire plat dak, dat zich bevindt op het winkelpand langs de Leuvensesteenweg waarin Nordex en Standaard Boekhandel gevestigd zijn, werd op 12 januari officieel voorgesteld in aanwezigheid van Zuhal Demir, Vlaams minister voor onder meer Omgeving en Energie. Het innovatieve daksysteem wordt gelanceerd onder het Tectum-huismerk BossCover, onder de naam BossCover Circular System.

KLIKSYSTEEM CERTEFIX VERHINDERT WEGGOOIEN

Vandaag de dag worden voor platte daken vooral verlijmde of gevlamlaste systemen uitgevoerd, respectievelijk EPDM- of bitumen systemen. Zogenaamde geballaste platte daken die ten dele losliggende zijn, vormen slechts een klein percentage van de markt. Gelijmd of gevlamlast; als zo’n dak afgebroken wordt, dan is de ‘verkleefde koek’ meestal enkel nog goed voor de verbrandingsoven.

“Vanuit onze duurzaamheidsfilosofie zijn wij als bedrijf op zoek gegaan naar een systeem voor dakafwerking dat demonteerbaar en dus opnieuw herbruikbaar is, het liefste gewoon opnieuw als daksysteem. Vandaag presenteren wij dat systeem, dat in eerste instantie enkel voor platte daken kan worden gebruikt", vertelde Filip Biesmans, bestuurder van Tectum Group en hoofd innovatie.

Hij legde uit hij uit hoe het BossCover Circular System precies in elkaar zit. “Het belangrijkste aspect is dat het systeem nergens lijm gebruikt. Het waterdichtingsmembraan is als folie recupereerbaar en ook de opkanten worden niet verlijmd. In de kim (de overgang van het platte gedeelte naar de opkant van een dak, red.) gaan we de waterdichtingsfolie immers vastklikken. Dat gepatenteerde systeem, het meest unieke onderdeel van het BossCover Circular System, gaven wij de naam Certefix. Ook de dakranden worden vastgeschroefd aan de rand van het dak, opnieuw met een gepatenteerd systeem. Voor de ontwikkeling van beide systemen werkten wij samen met onze partner Claerhout Aluminium. Het kliksysteem en de dakranden, beide van onverwoestbaar aluminium, kunnen ook gewoon hergebruikt worden.”

HERGEBRUIK VERSUS RECYCLAGE

“Onze wens is om de folie opnieuw als waterdichting te hergebruiken op het dak. We willen het dak dus echt een tweede leven geven”, zei Rudy Evens, CEO van Tectum Group. “Het membraan wordt dus niet gerecycleerd tot een andere toepassing. Recyclage van EPDM-resten tot een nieuw product, meer bepaald tot daktegels, dat deden we al, maar deze innovatie gaat dus veel verder en betekent echt een grote stap inzake circulariteit in de bouwsector.”

Biesmans: “We onderzoeken businessmodellen waarin we dakmembranen van daken die moeten verdwijnen systematisch kunnen terugnemen. Voorlopig moet de klant ons echter een seintje geven wanneer hij zijn dak wil vernieuwen of zijn gebouw wil slopen en dan doen wij het nodige. In een recent project in Nederland stond de opdrachtgever erop dat wij beloofden dat we het dak ooit zouden komen terughalen, wat wij zelf natuurlijk ook maar al te graag deden.”

EEN NIEUWE (MILIEUVRIENDELIJKE) WERELD AAN MOGELIJKHEDEN

Het demonteerbare en herbruikbare dak past uiteraard perfect in de nieuwe trends van flexibel en modulair bouwen. “Een extra verdieping op je woning of gebouw zetten, het zogenaamde optopping, wordt dankzij het BossCover Circular System gemakkelijk en duurzaam”, legde Evens uit. “Je demonteert gewoon je volledige dak om het vervolgens op de volgende verdieping te hermonteren. Zo kunnen bouwdromen in fases verwezenlijkt worden of wordt een gebouw flexibel en aanpasbaar aan wijzigende noden. Ook kan je dankzij het systeem anticiperen op eventuele bijkomende isolatienormen in de toekomst. Als je bijkomend wenst te isoleren, dan kan je de folie makkelijk verwijderen, extra isoleren en vervolgens de folie terugplaatsen.”

DE KEUZE VOOR EPDM

EPDM bevat natuurlijk wel een synthetisch rubber. Past dat dan wel in de filosofie van circulair bouwen? Biesmans: “Er bestaat simpelweg geen waterdichtingsproduct zonder fossiele grondstoffen. EPDM is evenwel een inert materiaal. Dat betekent dat UV-straling en weersomstandigheden geen invloed hebben op de eigenschappen ervan. En dus heeft EPDM, dat een bewezen levensduur van 50 à 60 jaar heeft maar in principe onverslijtbaar is, soms een langere levensduur dan het gebouw zelf. Je gebruikt dus eenmalig fossiele grondstoffen, maar kan het product wel in een enorm lange levenscyclus houden, in zijn originele vorm.”

“Bovendien is EPDM met 1,2 tot 1,5 mm dikte een dun materiaal, waardoor de milieukost gunstiger is in vergelijking met de dikkere bitumen dakbanen, vaak 4 mm. Ik heb het dan niet enkel over transport, maar ook over de productie: we hebben in vergelijking met bitumineuze membranen gewoon minder fossiele grondstof nodig om tot een dakmembraan te komen.”

UITDAGINGEN

“Met het circulaire dak zetten we een heel belangrijke stap in de juiste richting,” concludeerde Biesmans tevreden, “maar er blijven natuurlijk ook heel wat uitdagingen. Zo vormt het garanderen van de performantie van de gerecupereerde EPDM-folie nog een werkpunt. Met Buildwise en andere instituten zijn we aan het bekijken hoe we dat kunnen doen.”

“Daarnaast zetten we ook ons onderzoek inzake isolatie, dampschermen en primers zonder solventen verder. Ook de combinatie van een circulair losliggend dak met een biodivers extensief groendak is een geweldige uitdaging. Onze droom is uiteindelijk een volledig circulaire en slimme bouwschil. Onze R&D-afdeling blijft dus op volle toeren draaien en inzetten op de het dak én de gevel.”

MINISTER ZUHAL DEMIR: 'BOUWSECTOR WIJST DE WEG'

“Met dit project bewijzen onze ondernemers nog maar eens dat technologie en innovatie ons de weg wijzen naar een duurzame economie en een leefbaar Vlaanderen. Als minister kan ik daar alleen maar fier op zijn”, vertelde minister Zuhal Demir. “Om u een idee te geven. De bouwsector is wereldwijd verantwoordelijk voor bijna 50% van de CO2-uitstoot en 40% van de energievraag. Ik ben dan ook blij dat ook onze bouwbedrijven streven naar een efficiënt en effectief gebruik van hulpbronnen, de essentie van circulair bouwen. Wij zien de bouwsector echt als een partner in het verwezenlijken van onze klimaatdoelstellingen, waarmee we onder meer streven naar 90% hergebruik van steenachtigen en 70% hergebruik van kunststoffen tegen 2030. Ik stel zelfs vast dat de sector het voortouw neemt, en sneller gaat dan de overheid. Terwijl wij nog aan het nadenken zijn over regels om circulair bouwen te stimuleren, is de bouwsector zelf op dat vlak al aan het innoveren. Dat is mooi. Dat Tectum Group een Genks bedrijf is maakt mij (de minister groeide op in Genk, red.) natuurlijk extra fier.”

“In Europa loopt Vlaanderen voorop op het vlak van circulaire economie. Ik heb vaak discussies met mijn Nederlandse collega-minister over wie nu het verste staat op het vlak van circulair bouwen, Vlaanderen of Nederland. Ik hoor vaak mooie verhalen van hem waarbij ik dan denk ‘Ja maar, dat doen wij al heel lang, hoor’. Ik zie hem straks en zal deze primeur graag met hem delen. Als we de stappen die de Vlaamse bouwsector al heeft gezet naar meer duurzaamheid ook in andere sectoren kunnen zetten, staan onze toekomstige genereties er goed voor.”

Het laatste woord was voor de eigenaar van het exclusieve dak. Koenraad Van Nieuwenburg, CIO van Retail Estates: “Deze testcase past in onze ESG-strategie, die dit jaar voorziet in een investering van 10 miljoen euro in de verduurzaming van onze winkels. Want ook wij willen meer leren over duurzame en circulaire toepassingen.”

Deel dit artikel:
Onze partners