44 Duitse Stahlhelmen uit beton zijn dé blikvanger van de tentoonstelling ‘Kleine verhalen in een Groote Oorlog’. LensAss architecten en fabrikant Ebema zijn fier op hun project dat genomineerd werd in Small Scale projects van de FEBE Elements Awards.
De herdenking aan de Groote Oorlog was in 2014 overal aan de gang, maar ook in 2015 gaat nog aandacht naar de historische gebeurtenis. Om met een Limburgse bril te kunnen terugblikken op de Eerste Wereldoorlog liet de provincie Limburg een opmerkelijke expo uitwerken. 44 Duitse Stahlhelmen, evenveel als er gemeenten zijn in de provincie, vertelden elk een eigen verhaal, één per gemeente. Die is via een QR-code op de helm te lezen.
Groot zijn ook de betonnen Duitse Stahlhelmen die de bezetting in 44 Limburgse gemeenten symboliseren. Met een diameter van 1,5 meter en 1 meter hoogte wegen ze 2 ton elk. Architect Bart Lens, ontwerper van de helmen: “Deze helmen zijn een symbool voor de pijnlijke, jarenlange Duitse bezetting. Ze verwijzen naar de stalen helmen van Duitse soldaten die bij ons binnenvielen. Een aantal passanten reageerde geschokt, maar wij willen enkel de dreiging laten zien.”
Fabrikant Ebema: “Voor dit project hebben we technisch gezien onze grenzen moeten verleggen. Omwille van de omvang moest het allemaal snel en efficiënt gebeuren. Ook op gebied van vormenbouw was deze helm een uitdaging.”
Voor de mal liet Ebema zich bijstaan door Nedcam, een bedrijf dat complexe 3D-gekromde mallen maakt op basis van technieken uit de Jachtbouw en Composietenindustrie. Eerst werd een positieve moedermal uit polystyreen gemaakt. Die werd afgewerkt met een glanzende, harde coating. Op basis hiervan maakte Ebema de uiteindelijke mal, door eerst een afwerkingslaag aan te brengen en die vervolgens met een 1,5cm dikke polyesterlaag te omhullen. Dit geheel werd dan in een stalen mal ingebouwd , versterkt en ingebetonneerd. Daarin werd de vorm gegoten.
Onder de voorkant is er een led-verlichting, gevoed door een batterij op zonnepanneeltjes. Zo worden de helmen ’s nachts verlicht. De zonnepanelen met batterij, de led-verlichting en QR-code werden in het beton gegoten.
Naast de helmen bestaat de eigentijdse tentoonstelling uit een grote blackbox, een zwarte doos die tot een cinema is omgebouwd. Je kan er doorlopend kijken naar een Limburgse film waar bekende acteurs “Kleine verhalen uit een Groote Oorlog” brengen. De film is op waargebeurde feiten gebaseerd en bevat uniek archiefmateriaal.
Begin juni 2015 worden de helmen, die in elke gemeente op verschillende wijze zullen versierd of geschilderd zijn, opnieuw verzameld. Ze krijgen dan een definitieve rustplaats in de provincie Limburg. Gedeputeerde van Cultuur van de provincie Limburg Igor Philtjens: “Ik droom van een plek waar genoeg ruimte is om er banken neer te zetten, om van die plaats een echte plek van bezinning te maken voor alle Limburgers. De helmen worden op die manier een blijvend aandenken aan de vredesboodschap die de provincie wil uitdragen.”
Praktisch
De helmen waren tot 20 februari te bezichtigen op het Kolonel Dusartplein in Hasselt. Tussendoor verblijven de helmen individueel in de Limburgse gemeentes. Van 8 mei tot 7 juni kan u ze in Bokrijk bekijken. Daarna krijgen ze hun definitieve bestemming.