Recente testen aan de Universiteit Gent, faculteit Engineering & Architecture, in het testcentrum voor gevelelementen, tonen aan dat SILKA kalkzandsteen wel zéér luchtdicht is. De proeven werden uitgevoerd volgens de voorschriften en eisen van de norm EN 12114:2000.
Eerst geloven, dan testen
Om resultaten te verkrijgen die gelden voor alle formaten Silka blokken – dus ook voor het snelle elementen systeem - werd de luchtdichtheid gemeten op testmuren met blokken van het kleinste formaat. Om de reële situatie zo goed mogelijk voor te stellen was de muur voorzien van een dilatatievoeg, en werden testen uitgevoerd met en zonder pleisterafwerking. Zowel niet-bepleisterd als bepleisterd scoorde Silka hoog. Niet-bepleisterd bevat de muur slechts enkele minimale luchtlekjes die meestal ter hoogte van de hoekvoegen voorkwamen. Met een 2-3 mm dunne pleisterlaag kan een Silka-wand echter als volledig luchtdicht beschouwd worden, zowel met als zonder dilatatievoeg.
“Deze positieve testresultaten bevestigen dat de combinatie van SILKA kalkzandsteen met een dunpleister een performante oplossing is voor luchtdichte passiefbouw. De gegarandeerde luchtdichtheid en het gezonde binnenklimaat dankzij de thermische eigenschappen van het materiaal verklaart waarom architecten steeds meer SILKA als de logische keuze voor passiefbouw beschouwen“, zei de tevreden Filip Lammens, arch. Project Manager bij Xella.