Flanders Expo in Gent krijgt nieuwe buren. Twee druppelvormige gebouwen, met elk 24 appartementen, zullen deel uitmaken van ‘The Loop’. Bontinck Architecture and Engineering hield bij het ontwerp van Vida Verde rekening met levenslang wonen. Bovendien zullen de gebouwen de eerste appartementsgebouwen in België zijn, voorzien van een Nibe DUBOkeurmerkcertificaat.
The Loop
Op de site ten zuidwesten van Gent tussen de E40 autosnelweg en de R4 ringweg domineert vandaag nog Flanders Expo. In de nabije toekomst zal het terrein transformeren in een nieuw, bruisend en groen stadsdeel dat de naam ‘The Loop’ meekrijgt. Het project wordt een mix van kantoren, kantoorachtigen, kleine handelszaken, vrijetijdsinfrastructuur en residentiële gebouwen. Ook de oude Expo-site krijgt een plek binnen het geheel.
Levenslang wonen
Een deel van veld 01 werd gereserveerd voor twee druppelvormige gebouwen waarbij men een visie creëerde die het wonen inbedt in een functioneel, ecologisch en architecturaal geheel. De twee identieke gebouwen staan verdraaid t.o.v. elkaar en bestaan elk uit 24 appartementen. Bijna allemaal zijn het meegroeiwoningen: de meeste appartementen kunnen zonder grote aanpassingen of kosten mee evolueren met de veranderende noden en behoeften van de bewoners. Om dit te bekomen werd vertrokken van een aanpasbare structuur waarbij enkel de appartementscheidende muren dragend zijn. Alle muren binnen het appartement zijn niet-dragend. Bijgevolg zijn enkel aanpassingen in de afwerking voldoende om de gewenste veranderingen door te voeren.
Organische vormgeving
De organische vormgeving sluit aan bij het natuurlijke karakter van de omgeving en speelt in op de glooiing van de weginfrastructuur. De doordachte aswerking en vrije vorm van het grondplan geven de gebouwen een grote flexibiliteit, waardoor de inrichtingsmogelijkheden van de appartementen op de verschillende niveaus kunnen variëren.
De gevels zijn opgebouwd uit open en gesloten vlakken waarbij een evenwichtig patchwork wordt gevormd door het gebruik van uniforme materialen en een eenvoudig lijnenspel. De terugkerende raamopeningen geven de gebouwen slankheid en elegantie. De glooiingen naar binnen maken plaats voor inpandige terrassen op de verdiepingen.
DUBOkeurmerk
Naast de aandacht voor levenslang wonen, wordt het project het eerste appartementscomplex in België dat voorzien is van een Nibe DUBOkeurmerkcertificaat. Dit kenmerk biedt de garantie inzake energie- en waterzuinigheid, duurzame energieopwekking en diverse comfort- en gezondheidseisen. Elk appartement zal over een E60-peil beschikken en 10 % van de energie voor het gebouw zal duurzaam opgewekt worden. Ook een verantwoorde en milieuvriendelijke materiaalkeuze is hierbij belangrijk. Daar waar een standaard gebouw een score 5 haalt, scoort VIda Verde minimaal een 8. Ook het gebruikte hout zal afkomstig zijn uit duurzame bosbouw. Ook mag per persoon per dag maximaal 100 liter drinkwater verbruikt worden. Verder wordt het project voorzien van een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie en gebeurt de verwarming via een centrale stookplaats, gecombineerd met een gasgestookte warmtepomp. Deze installatie geeft 65% meer rendement dan een individuele ketel. Er wordt verwarmd met lage standaardverwarming zoals vloerverwarming. Tenslotte wordt ook het daglicht optimaal benut door het gebruik van grote ramen.
Technische fiche
Project: Vida Verde
Ligging: Amelia Earheartlaan, Gent
Bouwheer: Ginvest nv
Ontwerper: Bontinck Architecture and Engineering
Studiebureau: BM Engineering
Hoofdaannemer: Van de Walle Bouwgroep nv
Landschapsarchitectuur: Avantgarden
Start bouwwerken: 2012
Einde bouwwerken: 2014