Het nieuwe classificatiesysteem rond verzinken maakt onderscheid tussen functioneel (F) en esthetisch (E) verzinken. Een voorbeeld van het eerder esthetisch verzinken, is terug te vinden in een school in Kontich. Op het nieuwe schoolplein werden de luifels, pijlers en fietsenstallingen allemaal thermisch verzinkt door de Nederlandse firma Jan Kuipers Nunspeet. Sommige onderdelen van het schoolplein kregen ook nog een poedercoating.
“De school werd in twee fasen gesloopt en neergezet, zodat de kinderen hun lessen gewoon verder konden zetten”, vertelt Cees Van der Meulen van Jan Kuipers Nunspeet. “Het was een technische uitdaging om het plaatje van de architect te vertalen naar een maakbaar iets.”
Constructieve verhaal uitdenken
Van der Meulen: “Eigenlijk stond er niet zo veel op papier, het was meer een ‘artist impression’. Wij moesten zelf het constructieve verhaal uitdenken en het beeld van de architect blijven handhaven. We hebben dus voor een deel op de stoel van de ontwerper gezeten.”
“Daar waar het technisch mogelijk is, kiezen wij altijd voor thermisch verzinken”, voegt John Herik van Jan Kuipers Nunspeet eraan toe. De firma gaat voor een zo mooi mogelijk en duurzaam resultaat, met een passend prijskaartje voor de opdrachtgever.
“Bij elk project is er overleg met de verzinkerij: dan kijken we of het verzinkt kan worden, of de constructie in het bad past, waar we het ophangen, waar de uitvloei-openingen komen. We geloven in een duidelijke en open communicatie.”
Duurzaamheid
Herik: “Wij kiezen thermisch verzinkt staal om de duurzaamheid. De keuze van de oppervlaktebehandeling is een combinatie van factoren én altijd in samenspraak met de architect of opdrachtgever. Ons straatmeubilair staat -meestal- buiten in weer en wind en opdrachtgevers vragen soms lang lopende garanties van 5 tot 10 jaar. Het is dus noodzakelijk de juiste conservering voor het staal te kiezen om roest te voorkomen.”