Iedereen kent ze wel, de “rolluiken uit de goede oude tijd”. Mooi weggewerkt en dus onzichtbaar langs de buitenzijde… maar binnen in de woning is het wel dé bron van energieverlies. Zelfs die zelfgemaakte omkasting, rijkelijk gevuld met isolatie, blijkt niet voldoende om het energetisch aanvaardbaar te maken. Door de energie-eisen die tegenwoordig worden gesteld, is zo’n oplossing al helemaal ondenkbaar geworden.
Anno 2018 kan een rolluik volledig luchtdicht worden ingebouwd. Zo wordt de esthetiek behouden en is er geen slechte invloed op het energiepeil van de woning. Voorwaarde is dan wel dat er voldoende plaats wordt voorzien voor de kast en de bijhorende technologie. Geen probleem indien men denkt aan een nieuwbouw of een zeer grondige renovatie (bijvoorbeeld het plaatsen van een nieuwe voorgevel) maar bij een standaard renovatie is dit helaas geen oplossing.
Geen schrijnwerker
Maar ook voor deze mensen bestaat er een oplossing, namelijk opbouwrolluiken. Het principe van een opbouwrolluik is zeer eenvoudig: het rolluik wordt in een pvc-kast geplaatst die maximaal geïsoleerd is en eventueel nog wordt voorzien van akoestische isolatie. Deze opbouwkast wordt nadien bovenop het raamprofiel bevestigd waardoor raam en rolluik samen één geheel vormen. Niet alleen is dit veel energetischer dan een traditioneel inbouwrolluik, ook de plaatsing en eventuele herstellingen verlopen vlotter. De hoofdreden hiervoor is dat er geen schrijnwerker meer aan te pas komt om het langs de binnenzijde af te werken.
Indien er nog geen rolluiken waren, maar de ramen wel aan vervanging toe zijn, is het ook mogelijk om opbouwrolluiken te plaatsen. In dat geval moet men rekening houden met de hoogte van de kast en vervolgens de hoogte van de ramen verkleinen. Het gevolg is dat de voorplaat (in pvc of aluminium) van de kast dan wel zichtbaar wordt langs de buitenzijde van de woning.
Om de opbouwkast naadloos te integreren in uw woning, zowel langs binnen als eventueel langs buiten, wordt het geheel gelakt in een folie- of RAL-kleur naar keuze. Tot slot benadrukken we ook graag dat deze opbouwkasten kunnen worden gecombineerd met ventilatie. Wilms garandeert zelfs een constante doorvoer van lucht, ook bij gesloten rolluiken. Wanneer u raamroosters gebruikt in combinatie met rolluiken, zou dat uiteraard niet mogelijk zijn.
Graag meer informatie over de opbouwrolluiken van Wilms? U kan ze hier ontdekken.
Al deze technologieën zijn eveneens beschikbaar voor screens.