Tips aan de overheid: Nele Ameye van Recticel Insulation

Voor de reeks tips aan de overheid van ESP sprak Architectura.be met Nele Ameye, technical engineer bij Recticel. Zij stelt klaar en duidelijk dat de overheid meer moet inspelen op toepassingen die energieverlies volledig inperken, in plaats van energie-efficiënte producten als een condenserende ketel te stimuleren.

“De overheid zet nu wel verschillende eisen en premies op dakisolatie, maar dat is historisch gezien al goed gereguleerd," zegt Ameye. "Bij vloeren en wanden is er nog veel ruimte voor verbetering. Premies worden nu al uitgekeerd vanaf een lage R-waarde, dat zorgt ervoor dat er te weinig stimulans is om goed te isoleren.” Ook in het charter Vlaanderen 2020 zet de overheid vooral in op isolatie via daken, glas en hoogrendementsketels. Dat schiet tekort op vlak van een totale isolatie. Nele Ameye: ”Eisen en premies zijn één kant van het verhaal, maar we zien dat de toepassing ervan ook vaak tekort schiet. Er bestaan al goede websites om particulieren en professionelen te ondersteunen, maar die zijn niet altijd even gebruiksvriendelijk.”

De mening van Benjamin Clarysse, projectmanager bij Energy Saving Pioneers, sluit daarbij aan: “In gebouwen kunnen we nog veel energie besparen. Door zowel bij nieuwbouw als renovatie te vertrekken van een langetermijnvisie, ga je toekomstgericht en kostenefficiënt te werk. Daarbij staat het principe van ‘trias energetica’ centraal. Begin met het minimaliseren van de netto-energiebehoefte van het gebouw. Bij de volgende stap vul je de resterende energiebehoefte in met hernieuwbare energie. Pas als laatste gebruik je duurzame energieproductie op basis van niet-hernieuwbare energiebronnen. Die denkwijze moet gepromoot worden bij alle stakeholders: overheid, bouwheren en de bouwsector."

 

Deel dit artikel:
Onze partners