TJIP ontwerpt voor hoogste restaurant van België interieur met serene verfijning

Eind mei opende restaurant Haut in Oostende. Het nieuwe finediningadres van chef-kok Dimitri Proost en manager/maître d’hôtel Randy Degroote bevindt zich op de 28ste verdieping van de Oostendse SKY Tower One en is daarmee het hoogste restaurant van België. Met de bijzondere ligging aan zee en een weergaloos panorama als belangrijke troeven, ging het interieurontwerp naar TJIP. Het Belgische interieurarchitectuurbureau heeft verschillende residenties aan zee op zijn palmares en zorgde voor een sereen verfijnd interieur dat disconnecteert en alle aandacht naar het uitzicht en de foodbeleving laat gaan.

De voorbije jaren heeft TJIP zich geperfectioneerd in het bereiken van het ultieme niveau van sereniteit. Van hospitalityproject tot weekendverblijf aan zee: dankzij de combinatie van een sterk grondplan met praktische flow, een mathematische benadering van ruimte, de integratie van de omgeving en aandacht voor duurzame, tactiele materiaalkeuzes staan de interieurarchitecten vandaag bekend om hun interieurs die zich als een deken om de bewoners wentelen. In de projecten van TJIP verdwijn je en vergeet je.

Hedendaagse restaurantbeleving

Het portfolio van het Belgische interieurarchitectuurbureau is gevuld met verschillende residenties aan de Belgische kust. Naast het creëren van geborgenheid in een ruwe omgeving, leerde TJIP zich ook te focussen op het uitzicht en weet het team als geen ander hoe ze zich kunnen wegcijferen in een interieur.

Ook in het nieuwe restaurant Haut werd die visie doorgetrokken. Met wensen op het vlak van organisatie, flow en comfort ging TJIP nog een stap verder. Het team dacht actief mee over de optimalisering van de hedendaagse restaurantbeleving. Zo groeide het interieur van Haut uit tot een hospitalityproject dat de signatuur van zijn makers voluit draagt.

Black box als entree

Restaurant Haut serveert een Frans-Belgische keuken. Voor wie er luncht of dineert, start de beleving al op de begane grond. Een intimistische lift met groen velvettapijt brengt je tot aan de deur, waar de maître je opwacht en je toegang geeft tot een bufferzone in de vorm van een black box. Het is een stukje niemandsland dat gasten de tijd geeft om zich mentaal in een wereld te verplaatsen en - heel praktisch ook - om jassen in de vestiaire achter te laten.

Van zodra de deuren openslaan, is het weidse uitzicht op de kustomgeving het eerste traktaat van de avond. Het panorama zet de toon voor een restaurantbeleving met de zee als centrale gast. Ook volgt een begroeting door de chef terwijl hij je een eerste bite overhandigt en je naar je tafel laat begeleiden. Heel bewust: de toegangsdeur blijft verder dicht tot je weer vertrekt.

Geen ruimte voor kunst

Verder toont TJIP in dit project hoe een uitgekiende uitlijning en gebalanceerde verhoudingen niet alleen voor een betere indeling en organisatie zorgen, maar ook visuele rust met zich meebrengen.

Ook de materialisatie draagt bij tot een harmonieus interieur. De keuze viel op natuursteen, warm fineer en zanderige textieltinten, als een echo van de omgeving. Extra mooi is hoe de interieurkeuzes tot in de keuken doorlopen. En hoewel het duo achter TJIP kunstliefhebber is, blijkt het de grote afwezige in restaurant Haut. Ook dat is een bewuste keuze om de focus op de foodbeleving te behouden.

In het werk van TJIP speelt licht een belangrijke rol. Omdat disconnecteren voor de interieurarchitecten niet betekent dat je de voeling met de buitenwereld moet verliezen, werd hier bewust gewerkt aan een lichte dagsfeer tijdens de lunchuren en een intiem lichtplan naar de avond toe. In de late uren wordt daglicht ingeruild voor sfeervol kunstlicht tot zelfs kaarslicht.

Hoofdrol voor de zee

Andere bijzondere features zijn het buitenterras, de zitbanken die natuursteen met stoffering in donkerblauwe suède combineren en de privatediningruimte met grote bronzen spiegel die de ruimte vergroot en – hoe kan het ook anders – iedereen van het zeezicht laat meegenieten.

Ook in deze ruimte: een state-of-the-artwijnkast die toegang geeft tot de pareltjes uit de wijnselectie. Het geraffineerde object weerspiegelt niet alleen puur vakmanschap, maar in de combinatie van staal, hout en glas ook de omgeving. Het toont nog maar eens hoe in restaurant Haut de zee een verbluffende hoofdrol speelt, zelfs tot in het kleinste detail.

Bron: SAVVY
Deel dit artikel:
Onze partners