Toekomstgericht bouwen en wonen: studiebezoek Ronse (15/10/2024)

In het verlengde van het Postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen starten PUC – KU Leuven Continue en VIBE met de organisatie van een reeks inspirerende studiebezoeken waarbij ze op zoek gaan naar de laatste trends en ontwikkelingen in het duurzaam bouwen en wonen. Als eerste in de rij bezoeken ze inspirerende en innovatieve projecten in de stad Ronse.

Samen met provincie Oost-Vlaanderen verkennen PUC – KU Leuven Continue en VIBE ter plekke verschillende projecten en de bijhorende boeiende evoluties op vlak van duurzaam bouwen en wonen. Zo willen ze traditionele bouwers in contact brengen met innovatieve bouwactoren en hun projecten, nieuwe samenwerkingen aanmoedigen en geïnteresseerden helpen om een volgende stap te zetten op het boeiende pad van duurzaam bouwen en wonen.

Programma

Deze aannemer en projectontwikkelaar uit Ronse is gastheer van de Week van de Duurzame Bouwinnovatie voor Oost-Vlaanderen. Dit inspirerende project werd opgezet door Isabelle Dossche (oud-studente van het postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen) en Carlo Rathé. Zij zetten als eerste projectontwikkelaar een compleet nieuw concept van bio-ecologische projectontwikkeling in de markt. De deelnemers maken hier kennis met Be Factory en de lokale actoren in de sector van duurzaam bouwen en wonen.

Dit bedrijf is een van de pioniers van duurzaam bouwen in Vlaanderen. De Noordboom groeide uit van een algemeen schrijnwerkbedrijf naar een innovatieve speler in de houtbouw. Met haar geautomatiseerde productie en het gezond, circulair en aanpasbaar woonconcept Woodular behoort De Noordboom tot de top in Vlaanderen. Toelichting en rondleiding door Stefan Boonaert, een oud-student van het postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen. 

  • 12 – 13 uur: Lunch bij De Passage 
  • 13 – 14:30 uur: Bezoek Eurabo

Eurabo groeide uit tot een flinke groothandel en kenniscentrum van bio-ecologische bouwmaterialen. Peter Suys, voormalig partner van De Noordboom, richtte Eurabo in de jaren ’90 op als producent van houten vloeren. De deelnemers maken bij Eurabo kennis met verschillende bio-ecologische bouwmaterialen en hun toepassingen. Toelichting en rondleiding door Dries Hubrechts (Eurabo) en Simon Suys (Woema), een oud-student van het postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen.

  • 15 – 16:30 uur: projectbezoek De Vrijheid

De Vrijheid is het historisch stadsdeel rond de Sint-Hermeskerk met onder meer de Kleine Markt, het Bruulpark en de Oude Sint-Martinuskerk. Het stadsbestuur heeft de voorbije jaren werk gemaakt van de historische herwaardering van dit stadsdeel. Een enorm project met heel wat mogelijkheden en gevolgen. 

Kristof Meerschaut (stad Ronse) geeft een toelichting over de aanpak van deze duurzame stedenbouwkundige ontwikkeling. Eva Heuts (VIBE) die in haar vorige functie als stedenbouwkundig ontwerper bij Stramien mee aan het masterplan van de Vrijheid werkte, vult aan vanuit haar ervaring.

Voor wie?

Dit studiebezoek richt zich tot architecten, ontwerpers, ingenieurs, aannemers, bouwheren, projectontwikkelaars, stedenbouwkundigen, overheidsmedewerkers, medewerkers van intercommunales en nutsbedrijven, landmeters, makelaars en onderzoekers gericht op de bouwsector en de ruimtelijke ordening.

Praktische informatie

Datum en locatie

  • Dinsdag 15 oktober 2024 van 8 uur tot 16.30 uur
  • Ronse

Inschrijven

Deelname is gratis, maar registratie vooraf is verplicht. Registreer voor 8 oktober 2024 via https://puc.kuleuven.be/nl/opleiding/toekomstgericht_bouwen_en_wonen_studiebezoek_ronse-xdojwgde4wla3bpz/inschrijven/.

Bron: VIBE
Deel dit artikel:
Onze partners