Toekomstgerichte facelift zet Ethias op weg naar CO2-neutraliteit (Jaspers-Eyers Architects)

Verzekeringsmaatschappij Ethias heeft grootste plannen. Om zich tegen 2030 officieel een koolstofneutrale onderneming te kunnen noemen, riep ze het ‘Change Over’-project in het leven. Een van de speerpunten binnen dit ambitieuze programma was de energetische renovatie van haar Vlaamse hoofdzetel in Hasselt. Het monumentale kantoorgebouw langs de Prins-Bisschopssingel onderging een ware metamorfose, waarbij ook het interieur danig werd opgefrist.

Klimaatneutraal worden tegen 2030: het is een pittige opgave. Toch gaat Ethias de uitdaging ten volle aan. Het Change Over-project is gefundeerd op twee cruciale pijlers: energiesoberheid en energietransitie. Lees: enerzijds CO2-vriendelijke gebouwen realiseren, onnodige verplaatsingen beperken en overtollig energieverbruik vermijden, anderzijds volledig overschakelen naar groene energie. Met de grondige renovatie van de Vlaamse hoofdzetel in Hasselt, die dateert uit 1984 en dus exact veertig jaar oud is, zette Ethias alvast een flinke stap in de goede richting. Bovendien is het gebouw ook aangepast aan de veranderende noden en behoeften van de medewerkers, die er voortaan over een ruime variëteit aan moderne, comfortabele en piekfijn uitgeruste werk-, vergader- en ontmoetingsplekken beschikken.

 

Voortbouwen op architecturale fundamenten

Jaspers-Eyers Architects tekende destijds het oorspronkelijke ontwerp en leidde in 2001 ook de uitbreiding van het gebouw in goede banen. Dat het gerenommeerde bureau opnieuw werd ingeschakeld voor de energetische renovatie en grootschalige herinrichting van het kantoorcomplex, hoeft dan ook niet te verbazen. “Met zijn imposante gordijngevel was het van meet af aan een prominente verschijning. Dat heeft ongetwijfeld meegespeeld in de keuze om voor een grondige verbouwing te opteren en dus niet naar een andere locatie te verhuizen”, vertelt Eric Delgoffe, senior architect en partner bij Jaspers-Eyers Architects. “We konden voortbouwen op de architecturale fundamenten die onze CEO Jean-Michel Jaspers destijds zelf gelegd had, met onder meer grote open ruimtes en interne patio’s. Ook qua verticale circulatie en sanitair was het gebouw goed bedeeld. Al beantwoordde het helaas niet meer aan de huidige normering en kon het dus niet langer toekomstgericht genoemd worden. In zijn streven naar CO2-neutraliteit wilde Ethias zijn Vlaamse hoofdzetel dan ook flink opwaarderen.”

 

Energetische kwantumsprong

Op energetisch vlak lag de lat bijgevolg erg hoog. Het doel was om een fossielvrij BEN-gebouw met een BREEAM Very Good-rating te creëren. In functie daarvan zijn de bestaande technische installaties volledig vernieuwd. “Waar de kantooromgeving vroeger op temperatuur gebracht werd met een gasgestookte installatie, gebeurt dat nu op basis van geothermie. Daarvoor voerde aannemer Keulen de nodige grondboringen uit rond het gebouw. De klassieke ventiloconvectoren maakten plaats voor SAPP-klimaatplafonds die zowel kunnen verwarmen als koelen. Uiteraard liggen er ook zonnepanelen op het dak. Het was puzzelen om alle benodigde leidingen en kanalen in te passen in de bestaande structurele context. Gelukkig was er voldoende vrije hoogte tussen de verschillende vloerniveaus, waardoor er genoeg ruimte overbleef onder de valse plafonds, en konden we – door een aanpassing van enkele bestaande vloerdozen, die destijds mee in de chape waren gestort – een stramien creëren dat de nodige flexibiliteit bood. Bovendien is ook de iconische glasgevel volledig vernieuwd en uitgerust met superisolerend glas, wat zowel het thermisch als het akoestisch comfort ten goede komt. Tot slot is ook het dak vervangen”, legt Eric Delgoffe uit.

 

Aandacht voor menselijke aspect

De tweede doelstelling van het ambitieuze renovatieproject was de herinrichting van het interieur. Daarbij was het menselijke aspect erg belangrijk, benadrukt Eric Delgoffe. “Het comfort en het welzijn van de medewerkers was prioritair voor Ethias. In samenwerking met onze interieurarchitecte Solange Cloesen hebben we de evolutie naar ‘new ways of working’, die voordien al voorzichtig was ingezet, verder doorgetrokken door tal van flexibele werkplekken in te richten, afgewisseld met gemeenschappelijke voorzieningen zoals zithoeken, kitchenettes en coffee corners. Transparantie was daarbij het kernwoord. Op de vergaderzalen van de directie na zijn er quasi geen afgesloten ruimtes, tenzij maximaal beglaasd. Het idee van het atrium als kloppend hart van het gebouw hebben we behouden. Vroeger had dat meer de allure van een binnentuin, terwijl het nu hoofdzakelijk is opgevat als een ontmoetingsruimte met enkele groenaccenten. Het beglaasde dak garandeert een overvloedige natuurlijke lichtinval. In combinatie met de gordijngevel zorgt dit ervoor dat de omliggende kantoorruimtes baden in het daglicht, in combinatie met kunstmatige verlichting waarvan de kleurtemperatuur geoptimaliseerd is. Daarnaast hebben we het sanitair aangepast aan rolstoelgebruikers. Kortom: we hebben echt op de details gewerkt en niets aan het toeval overgelaten. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want bij Ethias zijn ze erg tevreden met het resultaat. Dat je naar verluidt niet kan zien dat het om een gerenoveerd gebouw gaat, is het mooiste compliment dat we als architect kunnen krijgen.” 

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners