Circulair bouwen gaat verder dan aanpasbaar ontwerpen en het sluiten van de bouwmaterialenkringloop. Het vernieuwende principe probeert ook een antwoord te bieden op de dreigende schaarste van grondstoffen die niet meteen gelinkt worden aan een de bouw, zoals water. Met de Hydraloop, een volautomatische, zelfreinigende en onderhoudsarme waterzuiveringsinstallatie, kan 85% van het ‘proper’ huishoudelijk afvalwater, het zogenaamde grijze water, worden hergebruikt. De primeur is voor een woning in een nieuwbouwwijk in Beigem (Grimbergen). Architectura.be was erbij toen de pers een kijkje mocht komen nemen.
De waterkringloop voorgoed sluiten kan helaas niet, maar er is nog veel marge om de waterhuishouding in een woning efficiënter aan te pakken. EcoPuur, opgericht in 2006 en sinds 2013 onderdeel van Durabrik, zet nu een grote stap in de goede richting. Het bedrijf gespecialiseerd in duurzame energietechnieken wordt exclusief verdeler in Vlaanderen van de Hydraloop, een volautomatische, zelfreinigende en onderhoudsarme waterzuiveringsinstallatie.
Regenwaterput soms leeg
“Het World Resource Institute publiceerde onlangs de ranglijst ‘extreme waterstress’ en ons land bekleedt daarin een weinig benijdenswaardige 23ste plaats”, vertelt Marjoleine Weemaes, hoofd onderzoeksprojecten bij waterzuiveringsbedrijf Aquafin en ook aanwezig bij de presentatie van de eerste Hydraloop in een residentiële woning. “De Vlaming verbruikt gemiddeld 114 liter per dag, 54% daarvan gaat naar de douche, het toilet en de wasmachine. Nog heel vaak wordt voor die toepassingen gewoon drinkbaar kraantjeswater gebruikt, terwijl dat helemaal niet nodig is. Een alternatief dat gelukkig ook wijdverspreid is, is het gebruik van regenwater. Maar er zijn periodes in het jaar dat de regenput leeg is.”
Geen traditionele filters
“Daar proberen wij met de Hydraloop nu een antwoord op te bieden”, pikt Arthur Valkieser van Hydraloop Smart Water Saving in. “Het volautomatische systeem zuivert het zogenaamde grijze water, of bad-, douche- en wasmachinewater, waarna het éénmalig kan hergebruikt worden voor het toilet of de wasmachine, maar ook voor tuin en zwembad. Het systeem is niet uniek in wat het doet, maar wel in hoe het dat doet. Er komen geen traditionele filters aan te pas, wat ons systeem enorm onderhoudsarm maakt. Het enige dat de gebruiker moet doen, is het toestel om de twee jaar laten nakijken. Het water uit de badkamer wordt afgeleid naar het toestel, waar het in 4,5 uur tijd wordt gezuiverd. Niet tot drinkwaterkwaliteit, maar je kan je er dus wel opnieuw mee wassen of er je wasmachine mee laten draaien. Bovendien is dat water uit de badkamer vaak al opgewarmd, waardoor je minder energie verbruikt voor een wasje op 30 graden dan wanneer je koud leidingwater zou gebruiken. Door dat warme water fungeert de Hydraloop zelfs ook een beetje als extra verwarming in de woning.”
Het systeem is niet uniek in wat het doet, maar wel in hoe het dat doet. Er komen geen traditionele filters aan te pas, wat ons systeem enorm onderhoudsarm maakt
Arthur Valkieser, Hydraloop Smart Water Saving
Het systeem werkt dus niet met traditionele filters. Valkieser legt uit hoe het dan wel water zuivert. “Door gebruik te maken van uv-licht en bezinking, maar ook door een proces dat skimming wordt genoemd. Daarbij wordt lucht door het verontreinigde water geblazen, waarna de belletjes het vuil meenemen naar de oppervlakte, waar het als schuim over de rand loopt en wordt afgevoerd. Je kan het een beetje vergelijken met het afschuimen van een pint bier. Er gaat zo dus wel wat water verloren, maar je recycleert toch nog altijd 85% van het grijze water.”
Twee kranen
David Mertens, die recent met zijn twee dochters verhuisde naar een woning in het Vlaams-Brabantse Beigem (Grimbergen) kreeg de primeur. “Ik heb nu twee kranen in mijn badkamer, eentje met drinkwater om de tanden mee te poetsen en eentje met warm water van de Hydraloop.”
De installatie bij David kost zo’n 5.000 euro. “Maar de investering verdient zichzelf terug binnen uiterlijk tien jaar, waarschijnlijk zelfs vroeger”, verduidelijkt Joris Haems van EcoPuur. “Overigens werd ook aan de vormgeving aandacht besteed. De Hydraloop is een toestel met een prachtig design.”
Er wordt voorlopig niet gewerkt met het verdienmodel product as a service, wat je misschien wel zou verwachten van een product dat het circulair toepassen van water mogelijk maakt. “Maar qua materialisatie is ons product dan weer wel circulair te noemen. Al het materiaal kan worden hergebruikt. Hoogstens 10% zal afval zijn”, besluit Valkieser.
De Hydraloop, die makkelijk een levensduur van twintig jaar behaalt, is voor interessant bij nieuwbouwprojecten, zeker wanneer het niet mogelijk is een (grote) regenwaterput te steken. Maar ook bij grondige renovaties waarbij de leidingen toch moeten vernieuwd worden, kan de Hydraloop worden geïnstalleerd.