Toison d'Or: missing link in de Brusselse skyline

Toison d'Or, een realisatie van projectontwikkelaar ProWinko die ontworpen werd door de architectenbureaus UNStudio en Jaspers-Eyers Architects, is een complex met negen bouwlagen dat zowel een residentiële als een commerciële invulling krijgt. De ligging op de Guldenvlieslaan in Elsene, tussen de Louizapoort en de Naamsepoort, is ideaal. Het gebouw wordt definitief opgeleverd in de loop van 2016.

Hoewel het Toison d’Or-complex pas volgend jaar volledig klaar zal zijn, openden de eerste twee prestigieuze uithangborden op het gelijkvloers (Marks & Spencer et Zara) onlangs al hun deuren. De opening van de twee andere winkels, waaronder de allereerste Belgische Apple Store, is voorzien voor de herfst. De verdiepingsniveaus zijn bestemd voor residentieel gebruik. Aan de wooneenheden wordt momenteel de laatste hand gelegd. Ze worden komende zomer opgeleverd, casco of piekfijn afgewerkt op maat van de toekomstige eigenaars.

 

Gedroomde situatie

Wat nog niet zo lang geleden bestempeld werd als een heuse stadskanker, is dus volop aan het uitgroeien tot een nieuwe aantrekkingspool in het centrum van de stad – dankzij de volhardendheid van de Nederlandse promotor, na een meer dan tien jaar durende procedureslag. Toison d’Or biedt plaats aan ongeveer 13.000 m² commerciële ruimte en 14.000 m² hoogwaardige woon- en leefruimte, goed voor 84 appartementen (waaronder enkele met een specifieke bestemming) en een crèche voor 78 kinderen. Daarmee is het meteen het grootste residentiële gebouw dat sinds de Tweede Wereldoorlog op de Guldenvlieslaan wordt gerealiseerd.

Een van de vele troeven van het Toison d’Or-complex is de unieke, centrale locatie waarop het zich bevindt. De winkeletalages langs de Louizalaan, de Waterloolaan, de Elsensesteenweg en de Guldenvlieslaan zijn vlakbij. Ook aan cafés en restaurants is er in de wijk zeker geen gebrek. Joggen of een luchtje scheppen kan in het nabijgelegen Warandepark of het Egmontpark. Twee metrostations in de onmiddellijke omgeving garanderen makkelijke verplaatsingen doorheen de hoofdstad. Een ondergrondse parking met circa 320 plaatsen maakt het plaatje compleet. Ze zal voor de helft publiek toegankelijk zijn, terwijl de andere helft wordt voorbehouden aan de bewoners van het complex.

 

Elegante architectuur

Bij het ontwerpen van het gebouw hebben de architecten zich laten inspireren door de lijnen van de bestaande façades in de wijk en de Brusselse architecturale traditie. Victor Horta en de art nouveau zijn nooit ver weg.

De organische contouren van de enorme, V-vormige portalen die zich uitstrekken over de gevels zijn een belangrijk onderdeel van de structuur van het gebouw, maar vormen eveneens een visueel element dat de link legt tussen de lagere commerciële niveaus en de bovenliggende woonverdiepingen.

Het creatief en ingenieus designwerk van de architecten beperkt zich niet enkel tot de gevel. Zo is de lobby een architecturaal pareltje op zich. De elegante curves van de gevelelementen keren terug in de gangen, de keukens en de badkamers. Alle delen van het gebouw zijn afgewerkt met kwalitatieve en duurzame materialen. 

De appartementen die te koop staan, variëren van klein (50 vierkante meter) tot groot (650 vierkante meter). Elk appartement beschikt over een privaat terras of balkon dat uitzicht biedt op de ruime binnentuin, een oase van rust in hartje Brussel. Het concept slaat aan, want op amper zes maanden tijd is al meer dan 70 procent van de appartementen verkocht.

 

Cogeneratie

Dankzij de kwalitatieve isolatie en het rationele ontwerp van het gebouw kon het energieverbruik voor verwarming, koeling en elektriciteit fors gereduceerd worden. De benodigde energie wordt grotendeels gecentraliseerd opgewekt aan de hand van een cogeneratiesysteem. De koeling wordt aangestuurd door een absorptiemachine, die op haar beurt gevoed wordt door het cogeneratiesysteem. Dit staat garant voor een groot deel van het elektrisch verbruik van het complex. De nettoproductie van het systeem zorgt voor een negatieve CO2-uitstoot van alle hightechapparaten.

De bewoners kunnen genieten van een brede waaier aan gesofisticeerde technieken die hun comfort op een milieuvriendelijke manier garanderen. Denk maar aan de koppeling van de HF-verlichting aan aanwezigheidsdetectoren in de publieke delen, de hoogrendementsventilatiesystemen met warmterecuperatie, de waterbesparingsmaatregelen die ook betrekking hebben op de bevoorrading van wasmachines, droogkasten en keukengereedschap, recuperatie van het regenwater voor (her)gebruik in de binnentuin en, uiteraard, de hoogkwalitatieve isolatie en akoestiek, meer bepaald dankzij de installatie van performante beglazing. De transparante gevel is ontworpen om oververhitting gedurende de zomer te vermijden. Dit alles maakt dat Toison d'Or in aanmerking komt voor een BREEAM Excellent-certificaat.

 

Dit artikel verscheen eerder al in Trends Style.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners