537 meter lang, 160 ton hout en 750 ton staal, oftewel ‘
One World’. Op aanvraag van het festival Tomorrowland ontwikkelde kunstenaar
Arne Quinze een werk dat letterlijk en figuurlijk een brug moet slaan tussen cultuur, natuur, muziek, kunst, de buurt en de gehele wereld. Het project, met een prijskaartje van 8,7 miljoen euro, moet klaar zijn tegen de start van de 10de editie van het festival in juli 2014.
Het provinciaal recreatiedomein De Schorre, beter bekend als de thuishaven van het festival Tomorrowland, is binnenkort een functioneel kunstwerk rijker. Arne Quinze ontwikkelde een brug met een centraal gelegen metalen beeld waarvoor hij inspiratie ging zoeken bij de Nike van Samotrachè, een beeld uit de klassieke oudheid dat de overwinning van de vrijheid voorstelt.
De keuze van kwaliteitsvolle materialen zoals Okan-hout en Galva-staal moeten duurzaamheid verzekeren. Het gebruikte hout heeft het FSC-label. Volgens de Europese standaard wordt voor iedere gekapte boom een nieuwe aangeplant. Overdag zullen de aangebrachte gekleurde glasplaten van Saint-Gobain Glass en het lijnspel van de balustrade de bezoeker trakteren op een kleur- en schaduwspel.
De 210.000 unieke boodschappen in het hout van de brug zullen ervoor zorgen dat dit project het kunstwerk zal zijn waaraan de meeste mensen ooit hebben meegewerkt. Goed voor een wereldrecord. Iedereen – van waar ook ter wereld – kan een persoonlijke boodschap als tag laten vereeuwigen op de brug voor de prijs van 10 euro, via een speciaal daarvoor ontwikkelde website, www.peopleoftomorrow.com.
De installatie zal ook een belangrijke functie vervullen als wandel- en fietspad. Het vervangt de huidige, verouderde brug en zorgt voor een betere noord-zuidverbinding door het domein. Ook wordt er nauw op toegezien dat de brug voor iedereen toegankelijk en veilig is. Rolstoelgebruikers zullen bijvoorbeeld zonder problemen de brug kunnen gebruiken dankzij de natuurlijk golvende niveauverschillen. Half januari zullen de werken starten zodat tegen de 10de editie van Tomorrowland de installatie in gebruik kan genomen worden.
De uiteindelijke opbouw van de brug wordt gefilmd en gefotografeerd, alle vorderingen zullen te volgen zijn via www.peopleoftomorrow.com . Zo ziet het publiek ‘zijn’ project tot leven komen. Het boek en de documentaire die daaruit volgen, worden achteraf wereldwijd verdeeld als inspiratiebron voor diverse sectoren (architectuur, kunst, technologie, fotografie, evenementen).
Beelden: ATV.