Tongerse chocoladefabriek krijgt tweede leven met behulp van ARCHICAD

In Nerem bij Tongeren krijgt de chocoladefabriek een tweede leven als multifunctioneel project. Voor de renovatie van het art nouveaugebouw maakte a2o architecten gebruik vak ARCHICAD om de bestaande structuur colledig in 3D te modelleren. 

Met een enorme façade van 200m lang is het 12.000 m2 grote gebouw een opmerkelijke reus, omringd door een verder landelijke omgeving. Opmerkelijk feit is dat dit één van de eerste gebouwen in België was waarvoor gewapend beton werd gebruikt. De typische kenmerken van de Chocoladefabriek worden bewaard, van het grote glasraam tot de kleinste details van de trapleuning. "De indeling en het gebruik van de ruimtes zijn afgestemd op het gebouw. Zo wordt de bestaande liftschacht in de toren behouden, gebruiken we de kelder als parkeerplek en bewaren we het innovatieve betonskelet zoals het nu is," vertelt Michel Janssens, architect en BIM-manager bij a2o architecten. 

 

Een industrieel icoon

"We hebben bij aanvang grondig de tijd genomen om de bestaande structuur van het project volledig in 3D te modeleren met ARCHICAD. Zo ging er speciaal aandacht naar de art nouveau-ornamenten en het roosvenster aan de hoofdingang, de typische vormgeving van de kolom- en balkenstructuur en het buitenschrijnwerk die het project zijn typische uitstraling geven," stelt Janssens. 

"Het werken via een model geeft ons een zeer goed inzicht in hoe de bestaande structuur en de nieuwe indeling ruimtelijk met elkaar omgaan. Dit met respect voor en in dialoog met deze unieke architectuur," aldus Janssens. Het programma van eisen werd in beginfase aan de hand van zones ingetekend in de bestaande structuur. "Via de mogelijkheid om zones in 3D te laten zien binnen de bestaande structuur konden we snel via een massamodel ontwerpbeslissingen toetsen aan het PvE. De informatie binnen deze zones kon vervolgens via schedules opgelijst worden en als basis dienen voor de oppervlakte ramingen, verkoopsplannen en dergelijke meer."

 

Efficient werken met ARCHICAD

Gezien de hoge graad van repetitiviteit was het inzetten van modules via hotlinks een ware tijdsbesparing volgens Janssens. "Zo werden alle identieke appartementen, gevelelementen en kolomstructuren individueel gekoppeld aan de mastertekening. Varianten op grondplannen konden eveneens met modules in relatie met layercombinaties snel opgezet worden. Tijdens de verdere uitwerking van het project ervaarden we BIMx als een krachtig communicatiemiddel. Dankzij deze applicatie konden zowel de opdrachtgever als onze bouwpartners vlot inzicht verwerven in het ontwerp en ruimtelijk meedenken in het ontwerpproces."

Bron: KUBUS
Deel dit artikel:
Onze partners