Het Lummense architectenbureau CLVR realiseerde vorig jaar een nieuw onderkomen voor het Huis van het Kind Kameleon in het voormalige gebouw van het Rode Kruis in Heusden-Zolder. Het gebouw werd gerenoveerd en uitgebreid met een splinternieuwe aanbouw, goed voor een investering van 1,8 miljoen euro. Kameleon centraliseert verschillende gezinsondersteunende diensten voor kinderen vanaf de zwangerschap tot 21 jaar. Het Huis van het Kind moet ook een hefboom worden om de kinderarmoede in de gemeente gericht aan te pakken.
Het bestaande gebouw van het Rode Kruis te Heusden was niet meer volledig in gebruik en in slechte staat. De Gemeente Heusden-Zolder verwierf het gebouw en koos ervoor om het grondig te renoveren en op verdieping uit te breiden om er zo meer diensten te kunnen huisvesten. Het Huis van het Kind Kameleon werd zo een gebouw waar diensten rond kinderen en jeugdwerking, maar ook het Rode Kruis en het CLB hun thuis vinden. Door de bundeling van de diverse diensten kan er samengewerkt worden. De gemeenschappelijke ruimtes alsook de exclusieve lokalen voor de diensten zijn uitgerust met toegangscontrole. Zo kan er ingespeeld worden op verschillende bezetting van de lokalen als op meervoudig gebruik.
Brede werking
Door het toevoegen van een nieuw volume ontstaat de mogelijkheid om de bestaande diensten die in het gebouw gehuisvest waren uit te breiden en een brede werking van het gebouw toe te laten. Verschillende diensten rond het welzijn van kinderen en jongeren maar ook medisch toezicht (CLB Externe Preventie/VCLB) en de lokale afdeling van het Rode Kruis met ambulancedienst vonden er hun nieuwe thuis.
Optopping
Het concept werd uitgewerkt vanuit het idee van het optoppen van het bestaande gebouw om zo de footprint op het terrein niet te vergroten. De bestaande zware betonstructuur liet toe om een nieuw licht volume bovenop te plaatsen. Met het toevoegen van een trappen- en liftschacht, alsook een lichtkoepel werd de verticale circulatie en licht centraal in het gebouw ingebracht.
Het zichtbaar maken van de bestaande beton bekist met houten planken zorgt voor de eigenheid van het gebouw. De verdere materialisatie werd licht gehouden: gietvloer, wanden, houten meubilair in multiplex Poolse den. Het vierkant dat terug te vinden is in de bestaande raamverdeling werd op verschillende plaatsen in het nieuwe gebouw teruggebracht.
Isolatie
Op verschillende vlakken werd ingezet om een duurzaam gebouw te realiseren. Het bestaande gebouw werd langs de binnenzijde geïsoleerd om het karakter van de gevel te bewaren. De bestaande platte daken werden gerenoveerd en voorzien van een nieuwe isolatielaag. De vloer van het gelijkvloers werd opgebroken, uitgevuld met een isolatielaag en voorzien van vloerverwarming. Het nieuwe volume in houtskelet werd geïsoleerd met cellulose. Op verdieping werd in de grote lokalen gewerkt met een verhoogde vloer zodat er in de toekomst kan ingespeeld worden op nieuwe noden.
BEO-veld
De waterhuishouding van het gebouw werd volledig vernieuwd. De zichtbare daken werden voorzien van een groendak. Het regenwater van het nieuwe hoofddak en de bestaande garage wordt opgevangen in een regenwaterput en hergebruikt voor de toiletten.
De technieken zijn op een duurzame en toekomstgerichte manier ingericht. Zo wordt het gebouw verwarmd op basis van geothermie en een warmtepomp. Er wordt gewerkt met een BEO-veld (Boorgat Energie Opslag) met 6 diepteboringen op het terrein om de warmte uit de ondergrond te recupereren of op te slaan. Voor de ventilatie wordt gewerkt met een luchtgroep met warmterecuperatie. De verlichting is uitgevoerd met LED-armaturen. De energievraag voor ventilatie, verlichting en warmtepomp wordt gedekt door een PV-installatie.