Als huiseigenaar of bouwmanager weet u waarschijnlijk dat de initiële kosten van een bouwproject slechts één aspect zijn van de totale kosten. De Total Cost of Ownership (TCO of soms ook wel Life Cycle Cost Analysis genoemd) omvat alle kosten in verband met het bezit en de exploitatie van een gebouw gedurende de gehele levenscyclus.
Het zal de meeste mensen verbazen dat het grootste deel van de kosten van een gebouw pas na de bouw komt. Het grote prijskaartje in verband met de preconstructie, de aankoop van materialen en de bouw is in feite slechts het topje van de ijsberg. In feite maken de initiële bouwkosten slechts 10% uit van de TCO van een nieuw commercieel gebouw.
Waarom is het belangrijk de totale eigendomskosten in overweging te nemen?
De TCO wordt berekend door alle aspecten van de initiële bouw in overweging te nemen, samen met een analyse van de levensduurkosten van een gebouw. Daarbij wordt niet alleen rekening gehouden met de bouwkosten, maar ook met de lopende kosten van onderhoud, reparaties, energie en andere bedrijfskosten. Zodra al deze kosten in aanmerking zijn genomen, kan een passende TCO worden bepaald, die van doorslaggevende invloed kan zijn op het besluitvormingsproces van eigenaars van gebouwen.
Besluitvorming in de eerste fase van de aankoop en bouw van een gebouw
De TCO omvat zeker alle eerste kosten zoals planning, ontwerp en bouw. Welke bouwmaterialen en -systemen leveren op lange termijn het beste rendement op? Maar TCO omvat ook de kosten van de nauwkeurige overdracht van gegevens aan de eigenaar, inclusief de inbedrijfstelling, die valideert dat dit de gekochte faciliteit was en dat deze presteert zoals gecontracteerd. De eigenaar moet de informatie kunnen aanvaarden en gebruiken tijdens de levensduur van de installatie.
Rekening houden met duurzaamheid
Daarnaast kunnen inkopers ook gebieden identificeren waar de kosten kunnen worden verlaagd of geoptimaliseerd, zoals bij het onderhoud van gebouwen, energie-efficiënte technologieën en duurzame praktijken. Het optimaliseren van de TCO is dus niet alleen een kwestie van financieel gewin, maar ook een stap naar een duurzamere en milieuvriendelijkere toekomst.
Alles draait om onderhoud
De TCO omvat ook de kosten voor de exploitatie en het onderhoud van de faciliteit. Een kostenpost die gemakkelijk over het hoofd wordt gezien als het grootste bedrag over de totale levensduur van een gebouw.
Deze grafiek toont bijvoorbeeld de kosten van een commercieel gebouw over een periode van 30 jaar. De initiële bouwkosten maken slechts 2% van het totaal uit, terwijl de exploitatie- en onderhoudskosten 6% bedragen en de personeelskosten ongeveer 92%.
Zorg aan het einde van de levensduur brengt ook kosten met zich mee
Aan het einde van de geplande levensduur van een faciliteit omvat de TCO de kosten van verwijdering en eventuele terugwinning. Door dit op te nemen in de voorafgaande beoordeling kan het gebruik van milieuonvriendelijke producten tot een minimum worden beperkt. Ten slotte omvat de implementatie van TCO bedrijfsprocessen om kennis over de levenscyclus vast te leggen die kan worden toegepast op toekomstige projecten om het model te verfijnen, een ander volledig over het hoofd gezien facet.
Wat zijn de voordelen van een TCO-analyse?
TCO: een belangrijke drijfveer voor duurzaamheid en offsite bouwen
De Total Cost of Ownership is een cruciale factor bij het bepalen van de duurzaamheid van elk project of elke bedrijfstak.
"In de offsite bouw speelt de TCO een belangrijke rol bij het stimuleren van innovatie en duurzame praktijken, door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen te stimuleren, afval te verminderen en materialen te recyclen."
Deze aanpak vermindert niet alleen de milieu-impact van de bouwindustrie, maar verlaagt op de lange termijn ook de kosten voor gebouweigenaren. TCO speelt dus een cruciale rol bij het creëren van een duurzamere toekomst voor de bouwsector en de planeet.
Total Cost of Ownership is ook relevant voor energetische renovatie
Terwijl Total Cost of Ownership moet worden opgenomen in de preconstructiefase van nieuwbouw, kan een soortgelijk onderzoek worden gedaan voor bestaande bouw. Dit type analyse omvat de huidige verwachte levensduurkosten van een bestaand gebouw, alsmede aanbevelingen voor manieren om de TCO te verlagen.
Ook het aanpassen van bestaande systemen kan de Total Cost of Ownership aanzienlijk verbeteren. Wijzigingen aan systemen zoals HVAC (verwarming, ventilatie, airconditioning), sensorgestuurde verlichtingsregelingen, warmteopvang en hergebruik, en andere kunnen de kostenramingen voor de exploitatie van een gebouw op lange termijn aanzienlijk verlagen.
De curve voorblijven: TCO bij BuildUp
Met een gebouw van BuildUp kent u altijd de Total Cost of Ownership. Het bedrijf biedt klanten een volledig inzicht in de kosten die gepaard gaan met het bezit en de exploitatie van hun ruimte. Door een levenscyclusbenadering van ontwerpoptimalisatie helpt BuildUp klanten de TCO van hun ruimte in de loop van de tijd te verlagen.
Bovendien verhoogt BuildUp's nadruk op duurzaamheid en recycling de restwaarde van het gebouw. De focus op energieopbrengsten en decentrale netten kan ook de lopende verbruikskosten verlagen en hun TCO verder verlagen.
Deze aanpak sluit perfect aan bij de bredere trend in de offsite bouwsector naar meer duurzame en efficiënte processen, die worden gedreven door de noodzaak om de kosten te verlagen en de algemene klantervaring te verbeteren. Op deze manier willen wij helpen de innovatie in de sector te stimuleren en de curve voor te blijven.