Trends in gebouwentechniek: Luc Dedeyne

Badkamerspecialist Desco organiseerde eind september de eerste Desco Expo, een zoektocht naar nieuwigheden in de sanitaire sector en naar trends voor een duurzame toekomst. Tijdens de drie expo-dagen spraken verschillende experts over ecologie, design én techniek. Installatie & Bouw sprak met Luc Dedeyne, energieconsulent bij de Bouwunie en keynote speaker op de expo, over de toekomst van dat laatste onderwerp.

Verandert er veel op het vlak van gebouwtechniek?

Luc Dedeyne: Ik zie geen drastische veranderingen, maar een sterke geleidelijke evolutie. Het lijkt misschien niet zo voor wie er middenin zit, maar als je enkele jaren uit de sector bent, valt dat verschil des te meer op. Ketels worden beter, ventilatie wordt vraaggestuurd, alles wordt efficiënter. Er komen dus geen gloednieuwe veranderingen op de markt, de verandering zit hem in de kleine verbeteringen die iedere installateur in elk project maakt.”

 

Is één van die veranderingen dat consumenten meer en meer in hun eigen energie voorzien?

Dedeyne: “Ja, maar die omslag zal toch nog wat tijd in beslag nemen. Het grootste probleem blijft dat we de elektriciteit niet verbruiken wanneer we ze aanmaken. Niet meer dan 30 procent van de zelf opgewekte energie verbruiken we op het moment zelf, de rest gaat terug op het net. De uitdaging voor de toekomst is die dingen beter op elkaar af te stemmen. De opslag van energie is daarbij de ontbrekende schakel. Dat zal volgens mij ook nog even zo blijven. Bedrijven zoals Tesla denken wel aan oplossingen, maar de huidige batterijsystemen staan nog nergens. Die zijn misschien goed om enkele dagen verlichting te voorzien, maar zijn lang niet klaar voor grotere vermogens. Ook in de toekomst gaan capaciteitsproblemen en de kostprijs struikelblokken blijven.”

 

Waar moet de focus dan  wel eerder op liggen?

Dedeyne: “Het principe van de Trias Energetica – beperk eerst het energieverbruik, maak dan maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen, maak tenslotte zo efficiënt mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen – blijft de leidraad. Ik pleit er wel voor om die twee eerste poten beter in balans te brengen. Mijn ervaring is dat we soms te veel investeren in isolatie en te weinig in technieken.”

 

En welke evolutie ziet u nog in de toekomst?

Dedeyne: “Ik vrees voor een significante stijging van de elektriciteitsprijs. In Frankrijk ligt al 40 procent van de kerncentrales stil, in België blijven er ook problemen. Als die trend zich doorzet is het voor mij erg eenvoudig: de nabije toekomst is aan de gascondensatieketel. Vandaag is het aandeel van warmtepompen die werken op elektriciteit amper 6 procent. Gas blijft zeker op korte termijn dé energiebron. Dat is misschien ecologisch niet ideaal, maar de consument denkt eerder aan zijn portemonnee dan aan het klimaat.”

 

Dit artikel verscheen eerder in het magazine Installatie&Bouw

Bron: Jeroen Schreurs - Installatie & Bouw
Deel dit artikel:
Onze partners