Een statige historische villa met zijn omringende parktuin in het pittoreske stadje Bree vormden de perfecte setting voor een hedendaags seniorencomplex. In deze comfortabele appartementen kunnen ouderen in alle rust zelfstandig wonen en zijn aangepaste voorzieningen en assistentie altijd binnen handbereik. De villa met zijn parktuin stamt uit 1908- 1909 en was lange tijd eigendom van de lokale vredesrechter C.H.M.L. Wauters. Inwoners van Bree noemen de villa dan ook nog steeds ‘het kasteeltje van de Juge’. Na lange tijd te koop hebben gestaan, kreeg dit bijzondere perceel een nieuwe bestemming. In overleg met de gemeente Bree werd besloten er een seniorencomplex met erkende en door een zorginstantie beheerde assistentiewoningen voor 65+’ers te bouwen.
Om de schoonheid van deze historische plek niet teniet te doen, moest de positie van de nieuwe gebouwen ten opzichte van het ‘kasteel’ en de tuin goed gekozen worden. Thomas Roex, vennoot bij Contour Architecten: “Het kasteel bevindt zich aan de kopse zijde van het perceel. Als je de woonblokken in het midden van de parktuin zou plaatsen, ontneem je het zicht vanuit het kasteel. Het is daarom dat we de woonblokken aan de buitenzijde van de tuin hebben geplaatst. Op die manier hebben de bewoners van zowel het kasteel als van de seniorenwoningen uitzicht op de tuin en respecteren we de originele inplanting van het kasteel en haar parktuin.”
Een ander belangrijk punt is de privacy van de bewoners. Beide gebouwen staan op voldoende afstand van elkaar. Bovendien is er dankzij de diepe inpandige terrassen geen directe inkijk tussen de appartementen onderling. De diepe terrassen doorbreken ook de massiviteit van de volumes en zorgen ervoor dat het daglicht dieper tot in de appartementen dringt.
Duurzaamheid, kleurstabiliteit en minimaal onderhoud
In overleg met de projectontwikkelaar zochten de architecten naar het meest geschikte gevelmaterialen voor deze specifieke toepassing. Thomas Roex: “Aanvankelijk verkozen we hout. Maar hout is een materiaal dat het nodige onderhoud vraagt. Indien dit onderhoud niet consequent wordt nagestreefd zal dit materiaal, ter hoogte van de inpandige terrassen, niet egaal verweren zoals de gevelvlakken. Daarenboven mag je van zorgbehoevende senioren niet verwachten dat zij het nodige onderhoud kunnen bieden aan een houten gevelbekleding. Omwille van deze redenen hebben we bewust gekozen om te werken met Trespa Pura NFC® als gevelbekleding. Trespa verzekerde duurzaamheid, kleurstabiliteit en een minimaal onderhoud. De bewoners kunnen het eenvoudig schoonmaken met water en een door ons voorgeschreven schoonmaakmiddel.”
De materialen mochten absoluut geen sombere tinten en kleuren hebben, een vakantiegevoel creëeren voor de bewoners was een eis van de projectontwikkelaar. Thomas Roex: “Het witte pleisterwerk contrasteert op subtiele wijze met de Trespa Pura NFC® PU17 Aged Ash, waardoor het gebouw een aangename en luchtige uitstraling krijgt. Of ik Trespa Pura NFC® zou overwegen voor toekomstige projecten? De duurzaamheid kun je uiteraard pas op termijn beoordelen. Maar als we kijken naar de verwerking, de plaatsing, de prijs en de verwachte duurzaamheid, dan is het zeker mogelijk dat wij dit materiaal nog eens toepassen.”